„A kórház legyen mindenekelőtt menedékhely a szegény betegek számára.” - Néhány mondat a Szabolcs utcai intézményünkről

A BMSZKI Egészségügyi Szolgálata jelenleg a legkomplexebb és a legnagyobb volumenű betegellátást nyújtja a hajléktalan emberek számára az országban.

BMSZKI Szabolcs utcai telephelye számokban

Kórházunkban 50 ágyon krónikus belgyógyászati, 23 ágyon ápolási fekvőbeteg ellátást folytatunk. Évente közel 300 hajléktalan beteg kap gyógyulási, felépülési lehetőséget ezeken a kórházi ágyakon! A betegek, akik hozzánk kerülnek, évről évre egyre súlyosabb állapotúak. Részlet a kórház tavalyi beszámolójából: „2020-ban jelentősen megnövekedett az onkológiai – daganatos – megbetegedésben szenvedők száma (59 fő), illetve megnőtt az egyéb súlyos betegségük miatt halál-közeli (hospice ellátást igénylő) betegek száma is. Onkológusunk hétről hétre vizitel az osztály és a lábadozó onkológiai betegeinél, átlag 14 esetet vizsgál.  … a súlyos állapotú, nem gyógyítható betegeket nem küldjük el idegen környezetbe, másik kórházba meghalni, hanem körülményeink, adottságaink felhasználásával próbáljuk segíteni őket a méltó halálig.”

Kezelünk az osztályon szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket, traumatológiai eseteket, krónikus sebeket, stroke-os betegeket, alkoholbetegség vagy dohányzás okozta panaszokat. Felnőtt logopédus segíti a beszédkészség visszaszerzését, gyógytornász a mozgásszervi rehabilitációt, pszichiáter nyújt támogatást a holisztikus ellátásban. Onkológus és tüdőgyógyász szakorvos konzílium is rendelkezésünkre áll. Komoly intézményközi kapcsolatot alakítottunk ki az évek során az Uzsoki Kórház onkológiai és pulmonológiai osztályaival, ami közös betegeink szakszerű ellátását és megfelelő szociális támogatását szolgálja.

Az épületben működik háziorvosi ellátás 24 órás ügyeletet biztosítva. A „lábadozóban” olyan utcán, vagy éjjeli menedékhelyen élő hajléktalan emberek kerülnek elhelyezésre, akik átmenetileg egészségügyi segítségre pl. gyógyszerelésre, kötözésre szorulnak, időlegesen nem képesek önállóan ellátni magukat. Ez a ház ad otthont egy 64 férőhelyes átmeneti szállásnak és utcai gondozószolgálatainknak is.

Összességében a Szabolcs utcában dolgozó 65 munkatársunk, több mint 1000 hajléktalan embernek nyújt segítséget évente. Szolgáltatásaink nyolcadik éve ebben az eredetileg is kórháznak épült, 2013-ban teljeskörűen felújított és berendezett épületben működnek, magas színvonalú, a szociális és egészségügyi ellátást ötvöző rendszerben.

A címben szereplő mondatot: „A kórház legyen mindenekelőtt menedékhely a szegény betegek számára.” Wahrmann Mór, a zsidó hitközség egykori elnöke fogalmazta meg 1889-ben, a Szabolcs utcai kórház megnyitóján. Az épület több mint 130 éves múltra tekint tehát vissza, és a BMSZKI hajléktalan embereket segítő egészségügyi szolgáltatásainak is szép hosszú története van, még ha nem is nyúlik vissza ennyire messzire az időben.

Az első hajléktalanokat segítő ambuláns orvosi rendelő 1991. július 1-én kezdte meg a működését, a Dózsa György út 152-ben, a Népszálló épületében. A Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztálya már akkor arról döntött, hogy szükséges egy fekvőbeteg részleg is, aminek a megszervezésével Dr. Samu István pszichiátert bízták meg, aki korábban Salgótarjánban működtetett hasonló intézményt.

1993. március elsején indult el a Dózsa György úton az első fekvőbeteg részleg, egy 23 ágyas „Krízis-fektető”-vel – ez tekinthető a mai Szabolcs utcai hajléktalan kórház elődjének. A részleg kibővült később TBC-s betegek lábadozó, ápolási osztályával (49 férőhelyen), majd 2013-ban az egykori Szabolcs utcai kórház épületébe költözve végre megfelelő körülmények közé került a fekvőbetegellátás. Az intézmény és elődje tehát 30 éve szolgálja a hajléktalan emberek gyógyulását.

A Szabolcs utcai intézmény jelenlegi helyzetéről a Fővárosi Önkormányzat Sajtóirodája tud felvilágosítást nyújtani. Elérhetőségük: sajto@budapest.hu

Az épületben működő szolgáltatásokról bővebben olvashatnak a BMSZKI intézményeinek éves szakmai beszámolóiban: Intézményi beszámolók

Egészségügyi szolgálat

Szabolcs Átmeneti Szállás

Utcai Gondozószolgálatok

Figyelmükbe ajánljuk még a Szabolcs utcai kórház történetéről Győri Péter összefoglalóját:

Értékmentés, értékteremtés a Szabolcs utcában

Korhazi ellátás a BMSZKI Szabolcs utcai intézményében

Korhazi ellátás a BMSZKI Szabolcs utcai intézményében

Korhazi ellátás a BMSZKI Szabolcs utcai intézményében