Utcai Szociális Munka

Az utcai szociális munkánk során a közterületen, nem lakáscélú helyiségekben éjszakázó, fedél nélkül élő emberek számára próbáljuk a szociális ellátásokat elérhetővé tenni. Illetve célunk még az intézményi gondozással szembeni bizalmatlan egyének és csoportok szociális és mentális segítése. Fontos a megelőzés, az integrálás és a prevenció.

Az alábbi területek tartoznak a BMSZKI Utcai Szolgálatához:

  • VI. kerület, ezen belül a Nyugati tér és a hozzá tartózó aluljárórendszer
  • XIII. kerületen belül a Róbert Károly körúttól délre eső terület
  • Margitsziget
  • XIV. kerületben a Városliget
  • Blaha Lujza tér aluljáró és környéke

Az utcai szolgálatok célja a területükön fellelhető hajléktalan emberek felkutatása és gondozása, a felmerülő krízishelyzetek megoldása, a rászorulók intézményes ellátáshoz jutásának elősegítése, szálláskeresés, valamint információnyújtás az igénybe vehető szolgáltatásokról. Működési időtartamunk hétfőtől péntekig 10-22 óráig tart. 

Utcai Szolgálatként a saját területünkön életvitelszerűen tartózkodó ügyfelekkel rendszeresen kapcsolatot tartunk, igyekszünk velük bizalmi kapcsolatot kialakítani, segítjük őket a társadalomba való visszailleszkedésbe. Figyelünk az ügyfelek egészségügyi és mentális állapotukra. Igyekszünk rövid és hosszú távú terveket, célokat kialakítani ügyfeleink gondolkodásában. Segítünk nekik ügyeik intézésében (pl. iratpótlás, ellátások, igazolások beszerzése). Céljaink között az első helyen szerepel az, hogy az utcán életvitelszerűen tartózkodó hajléktalan emberek szálláshoz, munkához, jövedelemhez jussanak.

Fontosnak tartjuk, hogy „rutinos”, szakmailag jól képzett szociális munkások végezzék ezt a munkát. Azonnal fel kell tudni mérni egy-egy helyzetet, az ügyfél állapotát, környezetét. A helyszínre való kiérkezés után a további intézkedésünk függ az ügyfél mentális – és egészségügyi állapotától, attól, hogy mit szeretne, elfogadja-e a segítségünket, milyenek az időjárási viszonyok stb.

A BMSZKI Utcai Gondozó Szolgálat háttérintézménye a Dózsa György úti utcai Origóc Nappali Melegedő. Innen indulnak terepre munkatársaink, és elsődleges célunk, hogy felhívjuk az utcán éjszakázók figyelmét az intézmények szolgáltatásaira. A melegedőben tisztálkodhatnak, étkezhetnek, ruhapótlásra is van lehetőség, mosathatnak, továbbá információval szolgálunk a szociális ellátásokról, szálláslehetőségekről, munkalehetőségekről.

  • A Szabolcs utca 33-35-ben (bejárat a Vágány utca felől) is várjuk az utcán megismert ügyfeleket hétfőn, szerdán, pénteken 10.00-től 12.00 óráig.
  • A Menhely Diszpécser szolgálatán keresztül az 1/338-41-86-os telefonszámon keresztül is el lehet érni bennünket.