Hajléktalan embereket szállító mentőautó

A hajléktalan emberek téli ellátását biztosító intézkedések részeként hajléktalan embereket szállító mentőautó közlekedik Budapest utcáin.

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) és az Országos Mentőszolgálat együttműködési megállapodásának keretében a téli időszakban egy mentő-gépkocsi 14.00 és 22.00 között kizárólag a hajléktalan emberek rendelkezésére áll.

Célunk, hogy az utcán élő, folyamatosan közterületen tartózkodó embereket szociális, egészségügyi ellátáshoz segítsük, ezáltal is csökkentsük a fedél nélküliek számát. Ezek az emberek gyakran bizalmatlanok az intézményekkel, intézmények képviselőivel szemben. Ők maguk nem fordulnak orvoshoz, ha betegek, nem hívnak mentőt, ha rosszul érzik magukat, a felajánlott segítséget visszautasítják – paradox módon gyakran éppen az egészségi állapotuk akadályozza őket meg abban is, hogy orvosi ellátáshoz jussanak. Ilyen esetekben jelenthet megoldást ez a mentőautó, amelynek személyzete – az utcai szociális munkásokkal együttműködve – felkészült az ellátásukra.    

A gépkocsit a Menhely Alapítvány Diszpécserszolgálata irányíthatja az egészségügyi ellátásra szoruló hajléktalan emberekhez, akiket állapotuktól függően vagy sürgősségi ambulanciákra vagy a BMSZKI 24 órás Egészségügyi Centrumába szállítanak. Itt orvos vizsgálja meg őket, aki kórházba utalja a betegeket vagy az éjjeli menedékhely speciális részlegén, az un. lábadozón helyezi el, ahol ápolásban és további orvosi megfigyelésben részesülhetnek.

A program kezdete óta három hét telt el, a mentőautót ez idő alatt több mint 10 esetben riasztották.

A hívások szünetében a mentősök az Utcai Gondozó Szolgálat munkatársaival együtt bejárják azokat a helyeket, ahol egészségügyi problémával küzdő fedél nélküli emberek tartózkodnak. Őket az utcai szociális munkások amúgy is gyakrabban látogatják, állapotukat figyelemmel kísérik, igyekeznek rábeszélni az intézményi szolgáltatások igénybevételére. Egy ilyen alkalommal súlyos cukorbeteg férfit kerestek fel alvóhelyén. A férfi 40 év körüli, napjait Újlipótvárosban tölti egy park fái közé bújva vagy az élelmiszer áruház meleg levegőt fújó szellőzőjéhez kuporodva. Élelmiszert, ruhaneműt a környék lakóitól kap. Diétáját az utcán élve nem tudja betartani, inzulin-kezelésre szorul, gyakran van rosszul. Lábujjait fagyási sérülés miatt amputálni kellett, mozgása emiatt nehézkes. A férfit a mentő az Egészségügyi Centrumba szállította, ahol megmérték a vércukrát, lábát átkötözték. Állapota kórházi ellátást nem igényelt, ezért fertőtlenítő fürdés után a lábadozón kapott egy ágyat.

Azokban a csomópontokban, aluljárókban, ahol több fedél nélküli ember tartózkodik, a mentősök a területileg illetékes szociális munkásokkal együttműködve egészségügyi szűrővizsgálatokat is végeznek. Ezek az alkalmak lehetőséget biztosítanak arra, hogy az egészségüggyel szemben bizalmatlan embereket is „lássa” ápoló, mentőtiszt és kapjanak információt egészségi állapotukra vonatkozóan (ugyan ez az utcán csak igen korlátozottan valósítható meg). Ilyen alkalmak után is sikerült több beteg embert orvosi vizsgálatra szállítani és megkezdeni kezelésüket.

A program 2016 december 15. és február 28. között működik Budapesten.

Ha segítségre szoruló fedél nélküli embert lát, hívja a Diszpécserszolgálatot a +36-1-338-41-86-es telefonszámon.