Téli krízisellátás a Fővárosban – a BMSZKI 2021-22 telén biztosított szolgáltatásai

A tél a hajléktalan emberek életében és a hajléktalanellátó szervezetek számára kritikus időszak. A hideg idő beköszöntével megnő a segítségre szorulók, segítséget kérők száma, és megváltoznak a szükségleteik is. A november elejétől március végéig tartó 5 hónap az un. krízisidőszak, amire a hajléktalanellátó rendszer a szálláshelyeken elérhető férőhelyek számának bővítésével, valamint speciális szolgáltatásokkal válaszol.

A 2021-2022. évi krízisellátásra való felkészülést a BMSZKI vezetése az ellátásban érintett munkatársak bevonásával tervezte meg, az elmúlt évek téli ellátásainak tapasztalataira építve, és a Fővárosi önkormányzat, mint fenntartó elvárásait is figyelembe véve.

Téli krízisellátás a BMSZKI-ban

 

A BMSZKI 2021-22 évi téli krízisidőszakban megvalósuló ellátásai szolgáltatások szerint

Utcai szociális munka

A BMSZKI utcai szolgálata 2021. november 1. és 2022. március 31. között speciális utcai gondozó szolgálatot működtet a Menhely Alapítvánnyal kötött ellátási szerződés keretében – a szokásos napi feladatellátása mellett[1]. A speciális utcai szolgálat Budapest és Pest megye egész területét lefedi, és munkaszüneti napokon este 18.00 és hajnali 2.00 óra között látja el a krízisautó szolgáltatást.

Az utcai szolgálat elsősegély jellegű élelmiszert, ruházatot, esetleg gyógyszert, vitamint biztosít, valamint a szociális és egészségügyi intézményrendszer működésére vonatkozó információkkal látja el az utcán élőket, és biztosítja a szociális vagy más egészségügyi intézménybe való szállítást, vagy szükség esetén mentőt hív a rászorulókhoz.

Éjjeli Menedékhelyek működtetése, utcán élők befogadása

Az utcáról, közterületről érkezők számára elsősorban a – térítésmentesen igénybe vehető – éjjeli menedékhelyek nyújtanak szálláslehetőséget. Női, férfi, páros férőhelyeket biztosítunk, és három helyszínen a napközbeni benntartózkodás lehetősége is adott.  Azok számára, akik kutyát gondoznak, kutyakennel is rendelkezésre áll.

Egységes eljárásrend bevezetésével, befogadó intézményi attitűd kialakításával és pályázati forrásból nyújtott kiegészítő szolgáltatásokkal (pl. napi egyszeri meleg étel biztosításával, egészségügyi szolgáltatásokkal, a menedékhelyeken jogszabály szerint nyújtott szociális szolgáltatásokon túlmutató szociális segítségnyújtással) igyekszünk elérni azt, hogy a szállóink meg tudják tartani az ügyfeleket. 

Életmentő Pont működtetése              

A BMSZKI a Józsefvárosi önkormányzattal való együttműködésben idén télen is vállalja az úgynevezett Életmentő Pont működtetését, a Könyves Éjjeli Menedékhely egy védett részlegén.

Az Életmentő Pont elsősorban azoknak a 8. kerület közigazgatási területén tartózkodó hajléktalan embereknek biztosít ellátást, akik intézményi kapacitáshiány vagy aktuális állapotuk miatt a szakosított ellátást nyújtó intézményekben (éjjeli menedékhely, hajléktalanok átmenti szállása) nem helyezhetők el, vagy akik bizalmatlanok az intézményi elhelyezéssel szemben. A működtetés során szociális munkát is biztosítunk, melynek célja magasabb színvonalú ellátásba segítése az Életmentő Pontra betérőknek, hogy semmiképpen ne az utcára kerüljenek vissza!

A befogadást a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata koordinálja, és – az Életmentő Pont szociális ügyeletesével közösen – dönt az Életmentő Ponton való elhelyezésről.

Az Életmentő Pont 2021. december 15-től 2022. március 15-ig tartó időszakban biztosítja a szolgáltatást, befogadási kapacitása 20 fő.  

Tavalyi hasonló szolgáltatásunk beszámolója itt érhető el: https://www.bmszki.hu/hu/cikkek/eletmento-pont-egyuttmukodes-az-utcan-elok-befogadasaert

Időszakos férőhelyek működtetése

Az éjjeli menedékhelyek zsúfoltságának csökkentése érdekében a BMSZKI normatív állami finanszírozás felhasználásával összesen 157 férőhelyen, az alábbi intézményeikben üzemeltet időszakos férőhelyeket: Alföldi Átmeneti Szállás, Aszódi Éjjeli Menedékhely, Előd Éjjeli Menedékhely, Kőbányai Éjjeli Menedékhely.

Átmeneti szállásra való közvetlen befogadás

Átmeneti szállásainkra normál esetben – jogszabályok által előírt – felvételi eljárással lehet bekerülni, a jobb szállásokra vagy a páros férőhelyekre akár több hónapos is lehet a várakozási idő. A téli krízisellátás részeként most induló programunk során lehetősége nyílik az utcai szolgálatoknak arra, hogy az utcán alvó, ott élő embereket közvetlenül szállítsák be a BMSZKI átmeneti szállásaira, a Diszpécser Szolgálat koordinálásával.

Négy átmeneti szállásunkon várjuk azokat az utcán élő embereket, akik nem akarnak éjjeli menedékhelyre menni, érdeklődők és motiváltak az átmeneti szállós elhelyezés felé, együttműködés és talán előre lépés, elköteleződés várható tőlük (például, hogy 2 hónap múlva fogják tudni fizetni a szálló térítési díját).

Az utcáról érkezőknek az alábbiakat biztosítjuk:

 • térítésidíj-kedvezmény
 • elsőbbség az intézményi várólistákon
 • befogadó csomag
 • befogadó csoportok való részvétel lehetősége
 • napi egyszeri meleg étel
 • értékmegőrzés

Egészségügyi programok

A Hajléktalanokért Közalapítvány által biztosított pályázati forrásból úgynevezett lábadozó férőhelyek bővítését tudjuk finanszírozni (2021.  november 1. és 2022. május 30. között).

A lábadozó egy jogszabályban nem létező, azonban a hajléktalanellátó szervezetek által évtizedek óta működtetett ellátási forma. Átmenetileg egészségkárosodást szenvedett, de önellátásra képes hajléktalan ügyfelek számára nyújt ideiglenes elhelyezést, gyógyulásuk, rehabilitációjuk idejére, napi 24 órás bent tartózkodással.

Szolgáltatásaink a lábadozókon:

 • 24 órás ápolás, gondozás, felügyelet biztosítása
 • 24 órában elérhető orvosi ügyeleti, nappal háziorvosi ellátásban való részvétel
 • gyógyszerek, kötszerek, segédeszközök biztosítása, átmeneti szükséglet esetén
 • napi háromszori étkezés
 • tisztálkodási lehetőség biztosítása (+ az ehhez szükséges felszerelések: tusfürdő, sampon, borotva, borotvahab, törölköző, papucs)
 • ágynemű, ruhanemű biztosítása
 • mosatási lehetőség
 • betegszállítás megszervezése kontroll vizsgálatokra
 • teljeskörű segítség szociális ügyek intézéséhez

A Kőbányai Egészségügyi Centrum 15, a Szabolcs Egészségügyi Centrum 8 férőhellyel növeli kapacitását a krízisidőszakban a pályázati finanszírozásból. Az ügyfelek részére az ápolási gondozási szolgáltatásokon és a személyre szabott szociális munkán felül ingyenes étkeztetést, gyógyszerellátást, indokolt esetben gyógyászati segédeszközöket tudunk biztosítunk.

Járványügyi intézkedés – Covid elkülönítő működtetése

2021 novemberétől a Covid járvány 4. hullámában a kórházi ellátásra nem szoruló, Covid pozitív hajléktalan emberek részére két telephelyünkhöz kapcsoltan biztosítjuk az érintett ügyfelek elkülönítését (egészségügyi karanténját)[2]. A Kőbányai Éjjeli Menedékhelyen 33, a Bánya Éjjeli menedékhelyen 42 férőhelyen biztosítjuk az ellátást. Az előbbiben nőket, férfiakat és párokat is tudunk fogadni, utóbbiban csak férfiakat, mozgásukban akadályozott férfiakat is.

A 10 napos karanténidőszak alatt gondoskodunk a nálunk tartózkodók étkeztetéséről, a kezelőorvos által felírt szükséges gyógyszerekről (covid és egyéb krónikus betegség miatt szedett gyógyszerek esetében is). Ügyfeleink a kiszabott karantén után, negatív PCR teszttel távozhatnak az intézményekből (a tesztelést is biztosítjuk számukra). A COVID férőhelyekre történő elhelyezésről az NNK rendelkezik, a szállítás a mentőszolgálat feladata. A koordinációt a Mentőszolgálat központi Covid-koordinátora végzi.

Az idei krízisidőszak a tavalyi évhez hasonlóan – elsősorban a Covid járvány kezeléséhez kapcsolódó többletfeladatok miatt – az előző évekhez képest is jóval nagyobb megterhelést jelent a hajléktalanellátást működtető szervezeteknek Budapesten és vidéken egyaránt.

Enyhe téli időjárásban és laposodó járványgörbében reménykedve minden BMSZKI-ban dolgozó kollégának, elsősorban az ellátásban dolgozó munkatársainknak kívánunk erőt, kitartást a következő hónapokban!

A lakosság együttműködését kérjük abban, hogy ha rászoruló hajléktalan embert lát, akkor hívja a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatát a +36 1 338 41 86-os telefonszámon!

Kérjük, hívja ezt a telefonszámot:

 • ha életveszély vagy annak gyanúja áll fenn (nedves ruházat, földön fekvés takaró, karton, vagy polifoam nélkül, kihűlés, fagyás, kiszáradás)
 • ha az utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér, de Ön nem tudja, milyen segítségre volna szüksége
 • ha a környezetében élő hajléktalan ember szokásaitól eltérően viselkedik (nem kelt fel a megszokott időben, vagy egész nap fekszik)!

Kérjük, tájékoztassa a Diszpécser Szolgálat munkatársát az alábbiakról:

 • pontos cím, vagy a helyszín megközelíthetősége
 • mit látott, tapasztalt a hajléktalan embernél (földön fekszik, nem a megszokott módon viselkedik, erős fájdalomra panaszkodik stb.)
 • az otthontalan ember neme, körülbelüli életkora, ha tudomása van róla, neve
 • véleménye szerint milyen segítségre van szükség
 • amennyiben a helyszínen tud maradni, vagy vállalja, hogy a helyszín felkutatásában további információkat ad munkatársaink számára, az Ön neve és telefonszáma (szükség lehet a segítségére, ha nehezen találjuk meg a helyszínt)

Budapest, 2021. december 13.

Arday Zsolt és Tatár Babett írása


[1] Budapesten négy utcai szolgálattal, a Blaha Lujza tér aluljáró és közvetlen környékén, a 6. kerületben, a 13. kerület egy részében, a Városligetben és a Margitszigeten nyújtunk utcai szociális munka szolgáltatást. Működési időtartamunk: a hét minden napján, 10.00 és 22.00 óra között.

[2] A 17112-3/2021 EÜG határozat alapján a budapesti hajléktalanszállókról az igazolt covid pozitív eseteket, ha kórházi kezelést nem igényelnek!