PIE4shelters

PIE4shelters – Az éjjeli menedékhelyek átalakítása pszichológiai és traumával kapcsolatos szempontok szerint

A PIE4shelters projekt célja a hajléktalan ellátó szervezetek erősítése a bántalmazást elszenvedett hajléktalan nők hatékonyabb támogatása érdekében.

A projekt során kidolgozunk egy képzési programot a hajléktalan ellátó szervezetek számára, a PIE módszer alapján. A PIE (angolul Psychologically Informed Environments) olyan szolgáltatásokat jelent, amelyek a szolgáltatás megtervezésekor és működtetésekor figyelembe veszik a felhasználók pszichológiai hátterét – a gondolkodásmódjukat, érzelmeiket, személyiségüket és múltbeli tapasztalataikat (bővebben lásd PIE link). A PIE4shelters célja, hogy a segítők és intézmények tudatosan építsenek mindarra, amit a traumák hatásáról és a nemi alapú bántalmazásról tudnak.

A projekt fő tevékenységei:

  • A PIE képzési anyag kidolgozása a hajléktalan ellátó szervezetek célcsoportjára.
  • Vezetői beosztásban és közvetlenül ügyfelekkel dolgozó munkatársak képzései a partnerségben résztvevő országokban (Magyarország, Belgium, Írország, Olaszország és az Egyesült Királyság)
  • A PIE módszert terjesztő rendezvények szervezése a partner országokban más, hajléktalan embereket támogató szervezetek számára

A képzési programok és a módszert népszerűsítő rendezvények ingyenesek. Az ezekkel kapcsolatos információkat a honlapunkon folyamatosan frissítjük. További információért kérjük, vegye fel a kapcsolatot Fehér Borókával vagy Gerencsér Tamással.

A 2018. január 1-én indult két évre tervezett PIE4shelters projekt fő támogatója az Európai Bizottság Rights, Equality and Citizenship ((Jogok, egyenlőség és polgárság, röviden REC) programja. Az együttműködésben az alábbi hajléktalan-ellátó és bántalmazott nőkkel foglalkozó szervezetek vesznek részt: a koordinátor a BMSZKI- Budapesti Szociális Központ és Intézményei, partnerink pedig a CVFE - Collectif contre les Violences Familiales et l’Exclusion (Belgium), FEANTSA (Belgium/EU), Safe Ireland (Írország), fio.PSD (Olaszország) and DePaul (Egyesült Királyság). 

eu logo