Események

Időskorú hajléktalan emberek szociális és egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférését támogató programok a partner országokban

A program első képzési eseményére 2022 júniusában került sor Triesztben. Ezen az alkalmon az időskorú hajléktalan emberekre vonatkozó kutatási eredményeket, a szociális és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés és az ellátók közti kooperáció lehetőségeit, valamint a helyi adottságokból adódó tapasztalataikat és kihívásaikat osztották meg egymással a partnerszervezetek delegáltjai, illetve a meghívott olasz szervezetek.

Az előadások tapasztalatait feldolgozó magyar nyelvű beszámoló megtekinthető itt.

Időskorú hajléktalan emberek mentálhigiénés támogatása

A második nemzetközi képzési alkalomra októberben került sor Budapesten. Ekkor a partnerek az idős hajléktalan emberek pszicho-szociális támogatásához, mentális és fizikai egészség megtartásához kapcsolódó tapasztalataikat osztották meg egymással. Az elhangzott előadások olyan az időskorú hajléktalan emberek lelki egészségére hatással lévő tényezőket jártak körül, mint az elmagányosodás, veszteségek kezelése, gyász és egészségügyi problémák, illetve bemutatásra kerültek azok munkamódszerek és gyakorlatok, amelyekkel az adott szolgáltatásokban ezekre reagálni próbálnak.

Az eseményről készült magyar nyelvű beszámoló itt található.

A sorstárssegítés lehetőségei és egyéb jó gyakorlatok az időskorú hajléktalan emberek lelki egészségének támogatásában

A harmadik képzési eseményre 2023. áprilisában került sor Londonban. A tréningen a Groundswell olyan sorstárssegítők közreműködésével zajló programokat osztott meg, amelynek elemei  beépíthetőek az idős hajléktalan emberek támogatásához kapcsolódó intézményi megközelítésekbe. Az esemény egyik meghívott külső szakértője Dr. Caroline Shulman, hajléktalan emberek egészségi állapotával kapcsolatos kutatásokat mutatott be. Emellett a résztvevők megismerkedtek a #HealthNow kampánnyal, amely az egészségügyi ellátásokhoz való egyenlő hozzáférés eléréséért küzd, valamint részletes információkat kaptak a közösségi riporterek szerepéről és a  ListenUp! programról, amely a  részvételi kutatási módszerekkel megvalósított programok nyilvánossággal való megosztását célozza. A résztvevők megtekinthették a szervezet közreműködésével elkészült Clarissa című filmet is, amely egy hajléktalan nő történetét és traumáinak hatásait mutatja be. A film szabadon hozzáférhető, és oktatási anyagként is használható.
Mindeközben a partnerek is osztottak meg saját gyakorlataikkal kapcsolatos tapasztalatokat. A BMSZKI és a Caritas Trieste egy-egy előadása a pszichiátrai problémák előfordulása esetén alkalmazott megközelítéseiket tárgyalta, valamint  a BMSZKI az időkorú nők támogatási szükségleteiről is tartott egy szekciót. A Focus Ireland a Housing First programban alkalmazott multidiszciplináris team modellel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a partnerekkel, míg az Utcáról Lakásba! Egyesület saját sorstárssegítő programjáról tartott előadást, melynek egyes elemeit a Groundswell hasonló gyakorlatai inspirálták.

A részletes magyar nyelvű beszámoló hamarosan elérhető lesz honlapunkon, de addig is az angol nyelvű anyagok itt találhatók.