Látni és láttatni: nemzetközi tapasztalatok a közösségépítés, ügyfél bevonás és részvétel terén – Erasmus+ program

A 2020 novemberében kezdődő pályázatban négy intézményünk (a Dózsa Átmeneti Szállás, az Alföldi Átmeneti Szállás, a Családok Átmeneti Otthona és a Kőbányai úti Éjjeli Menedékhely és Lábadozó) munkatársai – összesen 25 fő – vehetnek részt 2-3 napos nemzetközi tapasztalatcserén, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek az ügyfélbevonás és a közösségépítés terén. A fogadószervezetek lengyel, cseh, olasz és szlovén partnereink, akik nemzetközileg elismert szakértők a közösségépítés, az ügyfél-részvétel erősítése és a sorstárssegítés tekintetében. A BMSZKI hosszú távú célja az, hogy minden hajléktalan ember hozzájusson a számára legmegfelelőbb ellátásokhoz, és a szolgáltatások kialakítása során az ő véleményüket, igényeiket is figyelembe vegyék. Emellett fontos feladatunk a segítők és az ügyfelek közötti partneri viszony erősítése. A program egyik fő célja, hogy munkatársaink kitekintést nyerjenek a nemzetközi trendekre, és a fogadószervezetek gyakorlatának megismerése által új impulzusokkal, innovatív szakmai megközelítésekkel gazdagodjanak, a külföldön szerzett tudást pedig kamatoztatni tudják a hajléktalan ügyfeleikkel végzett napi munka során.

A program ötletét az adta, hogy a fenti négy intézményünk munkatársai: Bakosi Tamás, Ekker Éva, Garamszegi Vanda és Nagy Zsuzsanna „Women and Homelessness” programunk keretében egy finnországi partnertalálkozón vettek részt 2019 szeptemberben, ahol szakmai workshopokon tanulmányozhatták a partnerszervezetek munkáját, az ott látott jó gyakorlatokat pedig megismertették saját teamjeikkel és az intézményeikben élő ügyfelekkel. Emellett olyan motiváló hatással volt rájuk a tanulmányút, hogy hazaérkezésük után nem sokkal egy munkacsoportot is életre hívtak, melyben új közösségépítő programok megvalósításával, ügyfelek számára indított műhelyfoglalkozásokkal, kollégák képzésével és adománygyűjtéssel kezdtek el foglalkozni. Bízunk abban, hogy a tanulmányutakon való részvétel tovább növeli kollégáink elhivatottságát és szakmai kíváncsiságát, továbbá reméljük, hogy a tapasztalataikról készített összefoglalók minden, a szakmában dolgozó munkatárs és a szélesebb olvasóközönség számára is érdekesek, hasznosak lesznek.

A tanulmányutakról készített izgalmas és színes beszámolók az alábbiakban olvashatók:
 

Lengyelország

A Családok Átmeneti Otthonának négy munkatársa a Łódzi Egyetem szociális munka tanszékének oktatói kalauzolták végig a város,- családokat és egyedülálló anyákat fogadó intézményei között. Kollégáink közelebbről megismerhették a lengyel családtámogatási rendszert és a családon belüli erőszak helyi kezelésének gyakorlatát. Az Egyetemmel együttműködésben álló łódzi anyaotthonban pedig az empowerment és a közösségépítés helyi módszertanát is tanulmányozhatták. Munkatársaink részletes beszámolója itt érhető el.

Szlovénia

Az Alföldi Átmeneti Szállás hét munkatársát a szlovén Kralji Ulice csapata látta vendégül, hogy bemutassák a szervezet lakhatási, foglalkoztatási és közösségi programjait. A civil szervezet tevékenysége igen sokrétű: utcai szociális munkát, nappali ellátást, pszichiátriai érintettségű emberek számára terápiás foglalkozást, támogatott lakhatást biztosítanak, emellett számos közösségi programot szerveznek hajléktalan ügyfeleik számára. Munkatársaink bepillantást nyerhettek a szlovén utcalap elkészítésének fázisaiba és egy, korábban az utcán élő ember által vezetett alternatív városnéző sétán is részt vehettek. Utóbbi olyan inspirálóan hatott kollégáinkra, hogy eltervezték, az Alföldi szállón lakó ügyfeleik részvételével is szerveznek egy városi sétát, mely intézményünk történetében egyedülálló kezdeményezés. Beszámolójuk ide kattintva olvasható.

Csehország

2022 őszén a Dózsa Átmeneti Szállás munkatársai a cseh Jako Doma civil szervezetnél töltöttek el 2 napot, hogy megismerkedjenek az - elsősorban nőket célzó - helyi programokkal. A Jako Doma foglalkoztatási programja, a Szakácsok otthon nélkül – egy nemzetközileg elismert innovatív projekt, mely amellett, hogy védett munkahelyet biztosít otthontalan nőknek, a hajléktalan emberek társadalmi megítélésének javításában is fontos szerepet tölt be.  Munkatársaink a program mellett hallhattak a szervezet sorstárssegítő gyakorlatáról és látogatást tettek a Jako Doma kimondottan nőket fogadó nappali centrumában is. A kétnapos látogatás alkalmával a prágai Üdvhadsereg munkájába, azon belül is a szervezet Housing First programjába nyerhettek bepillantást. A tanulmányút összefoglalója itt olvasható.

Ausztria

Külső-Mester utcai szállásunk munkatársai 2022 őszén Bécsbe látogattak, hogy alaposabban megismerjék a helyi szociális ellátórendszert. A csoport elsősorban arra volt kíváncsi, hogy miért választja sok magyar hajléktalan ember az osztrák fővárost lakhelyéül, és hogyan boldogulnak külföldön. A bécsi hajléktalan emberek számára nyújtott szolgáltatások megismeréséhez kollégáinkat helyi nappali melegedők, éjjeli menedékhelyek és információs központok munkatársai kalauzolták végig. Munkatársaink részletes beszámolója itt olvasható.

Olaszország

A Kőbányai úti Lábadozó és éjjeli menedékhely csapatát az önkormányzati fenntartású ASP Bologna szervezet látta vendégül egy 3 napos tanulmányút keretében. Munkatársaink elsősorban a szervezet közösségszervező és fejlesztő gyakorlatára, a civil szervezetekkel és a lakossággal való együttműködések tapasztalataira voltak kíváncsiak, de olyan innovatív programokat is megismerhettek, mint az ASP Börtönprojektje. A szakmai látogatás során nem csak kollégáink gyűjtöttek számos élményt és szakmai tapasztalatot, de olasz házigazdáink is kíváncsivá váltak a budapesti hajléktalanellátás - és a BMSZKI működése iránt. A beszámolójuk ide kattintva érhető el.