A projektről

Erasmus+ Hajléktalan élethelyzetben élő nők

Az Erasmus+ „Hajléktalan élethelyzetben élő nők” stratégiai partnerséget 7 ország hajléktalanellátó szervezetei alkotják – civil és állami/önkormányzati ellátók, egy európai ernyőszervezet és egy egyetem. Célunk a jó gyakorlatok és tapasztalatok cseréje, amely hozzásegíthet minket ahhoz, hogy szolgáltatásaink jobban illeszkedjenek a hajléktalan nők speciális szükségleteihez. A hajléktalanellátó intézményeket mindenhol férfiakra szabták, és sok esetben nem kínálnak válaszokat a nők sajátos problémáira, illetve arra, hogy sokan más okokból válnak hajléktalanná (pl. bántalmazás miatt). Az együttműködésben résztvevő szervezetek szeretnék fejleszteni belső eljárásrendjeinket, munkatársaink tudását és ügyfeleink elégedettségét a nekik nyújtott szolgáltatásokkal, továbbá érzékenyíteni a döntéshozók, ellátók és egyéb társintézmények vezetőit, munkatársait a női hajléktalanság témájában.

Minden partner megvizsgálta, hogy milyen problémák foglalkoztatják leginkább a hozzánk forduló nőket – ez alapján az alábbi öt területre koncentrálunk az együttműködés során:

  • Hajléktalan nők és gyermekeik – bár a legtöbbször a hajléktalan emberekre egyedülálló felnőttként gondolunk, a hajléktalan élethelyzetben lévő nők többsége anya is, és sokuknak kiskorú gyermekeik vannak, akit nem ők nevelnek, és akivel akár rendszeresen találkoznak. A hajléktalan nők sok akadállyal szembesülnek a gyermekeikkel való kapcsolattartás terén, és szeretnénk jó gyakorlatokat cserélni ezek leküzdéséhez.
  • Női egészségügyi problémák – bizonyos egészségügyi problémák (elsősorban) nőket érintenek – ilyenek pl. a nőgyógyászati és mammográfiai szűrések, a fogamzásgátlás, a menopauza. Szeretnénk tapasztalatot gyűjteni, hogy hogyan lehet a hajléktalan nők figyelmét felhívni az egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban ill. hogyan lehet megszervezni az ezekhez való hozzájutást.
  • Érzelmi és fizikai biztonság – a hozzánk forduló nők többségét gyermekkorában és/vagy felnőttként bántalmazták hozzá közel álló emberek. Szeretnénk, ha intézményeinkben fizikai és érzelmi téren is biztonságban érezhetnék magukat, s ez által is haladni tudnának a gyógyulást útján.
  • Kapcsolatok, párkapcsolatban élő nők támogatása – a párkapcsolat a hajléktalan élethelyzetben élő nők számára (is) erőforrást jelenthet a hajléktalanságból való kilábaláshoz, ugyanakkor meg is nehezítheti a mindennapokat (pl. bántalmazás esetén). 
  • Részvétel – szeretnénk hatalommal felruházni a hajléktalan nőket a teljes támogató folyamat során, kezdve az egyéni gondozási tervben játszott meghatározó szerepüktől az intézmények működésének alakításáig.

Ezeket a témákat a szervezetek munkatársaival és magukkal a hajléktalan nőkkel közösen dolgozzák fel, összegyűjtve a helyi gyakorlatokat és kiválasztva a legjobbakat, melyeket az öt témában szervezett nemzetközi műhelytalálkozók során a partnerszervezetek közösen beszélnek át. Egy hatodik műhelytalálkozó témája szintén az empowerment, ám erre a találkozóra hajléktalan élethelyzetű nőket hívnánk és az ő beszélgetésüket, tapasztalatcseréjüket támogatnánk többek között tolmácsolással.