Események

Szlovénia - Hajléktalan anyák és gyermekeik

Az első szakmai műhelytalálkozóra 2019. május 15-17 között Ljubljana-ban került sor. Meglátogattunk egy támogatott lakhatási programban élő anyukát és kisbabáját, aki megosztotta a résztvevőkkel saját tapasztalatait a hajléktalansággal és drogokkal kapcsolatban, illetve beszélt arról, hogy szerinte egy hozzá hasonló élethelyzetű nőnek milyen támogatásra van szüksége. A különböző szervezetek munkatársai beszámoltak saját jó gyakorlataikról a hajléktalan élethelyzetben vagy nagyon rossz lakhatási helyzetben élő várandós nők támogatásáról, illetve arról, hogy mit tehetünk azoknak a nőknek a megerősítéséért, akiktől elvették a gyermekeiket. Az előadások angolul itt érthetőek el:

tovább >>

Finnország - Hajléktalan nők egészségvédelmi programjai

A második szakmai műhelytalálkozó 2019. szeptemberében Helsinkiben, Finnországban valósult meg. A találkozón a résztvevők megismerhettek különböző, a hajléktalan nők egészségvédelmével kapcsolatos programokat - ideértve az utcai mozgó orvosi ellátást, az utcai munkások ártalomcsökkentő programját, védett szállásokat, mentálhigiénés programokat, orvoshoz kísérő sorstárs önkéntes hálózatot. A találkozó során több intézményt is felkerestünk: 50 feletti szenvedélybeteg nők tartós bentlakásos intézményét, nappali központot, támogatott lakhatási programot. A három napos program magyar nyelvű összefoglalója itt érhető el.

tovább >>

Lengyelország - Hajléktalan nők biztonsága

A harmadik találkozó házigazdája a Lodz-i Egyetem Szociális Innovációs Központja volt Lengyelországban, 2019. novemberében. Témánk: a nők érzelmi és fizikai biztonságának növelése a hajléktalanellátó intézményekben. A résztvevők tapasztalatot cseréltek a hajléktalan nők összetett szükségleteinek támogatása kapcsán, amelyek gyakran a gyermekkori vagy felnőttköri abúzus, nemi alapú erőszak következtében kialakult trauma hatása. Jó gyakorlatokat ismerhettünk meg a hajléktalan ellátó intézmények biztonságosabbá tétele, a trauma-központú és pszichológiailag tudatos működés terén.

tovább >>

Utcán élő nők és párok támogatása Online tréning

A járványhelyzet okozta utazási korlátozások miatt a személyes találkozók a program második felére ellehetetlenültek. Eleinte még reménykedtünk a helyzet jobbra fordulásában, így a találkozók halasztásáról állapodtunk meg, azonban az idő előrehaladtával nyilvánvalóvá vált, hogy ha a terveinkben szereplő tématerületeket fel szeretnénk dolgozni, online találkozókat kell megvalósítanunk.

tovább >>

Ügyfélbevonás és részvétel - Online tréning alkalom

A részvétel és ügyfélbevonás témakörében tervezett tréninget, akárcsak az előzőt, a virtuális térben tartottuk meg. A tartalom összeállítása és az esemény levezetése az angol St. Mungo’s szervezet feladata volt, de ahogy a korábbi tréningeken, úgy itt is hallhattunk előadásokat a többi szervezet kapcsolódó tapasztalatairól és programjairól.

Az előadásokról a magyar nyelvű beszámoló elérhetőek itt.   

tovább >>

Női csoportok, intimitás és szexuális egészség – Online tréning

Az utolsó tréningalkalom során egyrészt olyan programok tapasztalatai osztottuk meg, melyek az együttműködés során szerzett információk felhasználásával kerültek kialakításra, másrészt pedig olyan jó gyakorlatokat és támogatás módszereket mutattunk be, amelyek hozzájárulnak a segítők és ügyfelek együttműködéséhez akkor is, ha olyan nehézségek merülnek fel, amelyeket nem könnyű megosztani és megbeszélni.

tovább >>