A FEANTSA is kiállt a Szabolcs utcai intézmény védelmében

Megdöbbenve értesült a FEANTSA (a hajléktalan emberekkel foglalkozó nemzeti szervezetek európai szövetsége) arról, hogy a magyar kormány felszámolná a Budapesti Módszertani Szociális Központ Szabolcs utcai terephelyen működő egészségügyi központját.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a világjárvány ideje alatt, amikor a hajléktalan emberek a COVID által leginkább veszélyeztetett csoportok közé tartoznak, akik számára értelmetlen a ‘maradj otthon’ felszólítás, akkor egy számukra létfontosságú intézmény veszélybe kerülhet.

A magyar kormány nemzetközi emberi jogi kötelessége, hogy mindenki egészséghez való jogát biztosítsa. Tudjuk, hogy a hajléktalan emberek egészségügyi ellátását számos tényező hátráltatja, ezért ez a célzottan róluk gondoskodó központ életmentő szolgáltatást nyújt.

A Szabolcs utca nélkülözhetetlen intézmény. A FEANTSA egészségügyi munkacsoportja intézménylátogatás során egy európai szintű ellátást tapasztalt. Az Európa különböző országaiból származó, a hajléktalan emberek egészségügyi problémaival foglalkozó szakemberek külön kihangsúlyozták az intézmény szerepét abban, hogy biztosítja a hajléktalan betegek számára a kórházi ellátást követően egy ‘lábadozó’ egészségügyi intézményben való felépülést. Ennek hiányában rögtön az utcára kerülhetnének.

A FEANTSA felszólítja a magyar kormányt, hogy biztosítsa, hogy a kórház folytathassa létfontosságú munkáját.

https://www.feantsa.org/en/feantsa-position/2021/04/06/feantsa-statemen…