OFF the Streets

logoIntézményünk közel 25 éve valósít meg sikerrel nemzetközi, mobilitási célú pályázati programokat. Aktuális, Off the Streets elnevezésű 2019 és 2021 között futó pályázatunk elsődleges célja, hogy az intézményünkben foglalkoztatott szakemberek megismerjék a kiválasztott partnerszervezetek innovatív lakhatási programjait.  A kétéves projekt alatt munkatársaink hét különböző ország és partnerszervezet gyakorlatát ismerhetik meg a 3-4 nap időtartamú csoportos tanulmányutak alkalmával. További 18 fő számára pedig két-három napos továbbképzéseket szervezünk, nemzetközi konferencialátogatások formájában.
A külföldi tanulmányutak és konferenciák/továbbképzések résztvevői tapasztalataikat hazai munkájukba (intézményük működésébe, képzési programjainkba) integrálva adják tovább az intézményeket használó hajléktalan embereknek – egyfelől ismeretek, másfelől készség- és kompetenciafejlesztés formájában, továbbá közvetlen munkatársaik számára. A projekt tapasztalatait új képzési programokba integrálva is terjesztjük. Célunk továbbá saját szolgáltatásaink, működésünk átalakítása, befogadóbbá tétele a leghátrányosabb helyzetű emberek, a közterületen élők felé, valamint új módszerek, programok kidolgozása, kipróbálása a hajléktalan emberek hatékonyabb segítése és az összetartó társadalom erősítése érdekében.

Amennyiben érdeklődik nemzetközi tevékenységünk iránt, úgy írjon nekünk az erasmus@bmszki.hu emailcímre.

A csoportos tanulmányutak beszámolói:

Balázs Istvánné, Poórné Rozsnyai Zsuzsanna, Tamasi Judit - Brno, Csehország – IQ Roma Servis

Hazai és osztrák lakhatási programok

2021. május 25-én és 27-én szakmai webináriumot rendeztünk az Utcáról lakásba! Egyesület és a bécsi Neunerhaus civil szervezet közreműködésével. A kétnapos esemény első alkalmán intézményünk lakhatási programjai, a VEKOP-Elsőként Lakhatást program és a Kőbányai út 22. szám alatt működő bérlakásprogramunkat mutatta be a két szakmai vezető. A délutáni részben az ULE tartott előadást hajléktalan ügyfeleik számára nyújtott lakhatási szolgáltatásokról, és a fővárosi szociális lakásügynökségről is szó esett.

Az esemény második napján a bécsi székhelyű Neunerhaus szervezet munkatársai mutatták be szervezetük működését és hajléktalan, valamint rászoruló, jellemzően egészségügyi biztosítással nem rendelkező emberek számára nyújtott széleskörű szolgáltatásaikat. Izgalmas előadást hallhattunk az osztrák bérlakásszektorról és a Bécsben működő lakásügynökségekről is. A szervezet emellett sorstárs segítők felkészítésével összefüggő gyakorlatát is bemutatta.

tovább >>

Hajléktalan emberek ellátása Barcelonában és Lisszabonban

Munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk az utcán élők befogadására, ezért igyekszünk utcai szolgálatunk, éjjeli menedékhelyeink és ingyenes átmeneti szállóink működésének újragondolásával minél több utcán élő ember számára vonzóbbá tenni szolgáltatásainkat. Emellett az is célunk, hogy a menedékhelyeken élő, de továbblépésre kész ügyfeleinket magasabb szintű ellátásba irányítsuk. 2021 októberében hét kollégánk vett részt szakmai tanulmányúton, hogy a barcelonai Arrels szervezet jó gyakorlatait megismerve gazdagítani tudják a saját intézményeikben folytatott szakmai munka eszköztárát, a fenti célok elérése érdekében.

tovább >>