UTAZÁS A TÁRSADALOM PEREMÉRE - MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2019

Múzeumok éjszakája

Rendhagyó utazásra invitálunk minden kedves érdeklődőt a Népszálló patinás épületébe, a Múzeumok Éjszakája 2019 keretében zajló eseményünkön!
A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) programjain betekinthetnek a hajléktalan emberek hétköznapjaiba, és megismerkedhetnek a több mint 100 éves Népszálló épületével, múltjával is.

Programjaink KARSZALAG NÉLKÜL is látogathatók!

Részletek:

UTAZÁS A TÁRSADALOM PEREMÉRE

Kiállításaink:
15.00–20.00 Homeless wanderers – Hajléktalan vándorok - fotókiállítás
A hajléktalan emberek tudják, hogy minden megoldás csak átmeneti. A Budapesten élő olasz fotós, Giampiero Assumma kiállításán a „Homeless wanderers”, a „Hajléktalan vándorok” alakját mutatja be, elsősorban nőkre fókuszálva, akiket sokszor kevésbé látunk, mint a férfiakat.
Az idei Magyar Sajtófotó Kiállításon Társadalomábrázolás kategóriában első helyezéssel díjazott fotóművész alkotásai azoknak a nyomorgó nőknek és férfiaknak, a miénkkel párhuzamos, ám sokszor láthatatlan életébe nyújt bepillantást, akik az utca és a hajléktalanszállók között ingázva töltik napjaikat.

A fotóművésszel 18.30-kor beszélgetünk vándorlásról, Budapestről, a városhoz fűződő viszonyáról, kitaszítottságról. A beszélgetés angol nyelven, magyar tolmácsolással zajlik. Minden érdeklődőt szeretettel látunk!
http://www.giampieroassumma.com/

15.00–20.00 „Repülős Gizi” – egy hírhedt portré a hajléktalan nők világából
„Sok életkaland, három gyerek, két férj, egy szerelem, összesen szűk húsz év rabságban töltött idő: ez a mérlegem. Kész a leltár... Itt vagyok én is, az öreg tolvaj, és nincs másom, csak a hírhedtségem. Legenda lettem, és ebbe akár már bele is lehet halni.”
Repülős Gizi, idén bekövetkezett halála előtt intézményünk lakója volt. Eva Hanuta, szociális munkásként is dolgozó fotóriporter képei ebben az időben készültek róla.

A két tárlat a 100 éves műemlék jellegű épület különleges atmoszférájú helyszínén, az épület padlásán kapott helyet.
A Padlás-galéria vezetett csoportokban látogatható. A csoportok 15-25 percenként indulnak a nagyteremből.

15.00–20.00 Az élet peremén
Hajléktalan alkotók kiállítása a Népszálló nagytermében. A kiállítás gerincét Emoke Visnyei művészetterapeuta csoportjának alkotásai adják, melyek a Táblás átmeneti szálláson készültek.
Kurátori munka: Ekker Nikoletta képzőművész és Visnyei Emőke szociális munkás.

15.00 – kiállítás megnyitó: A kiállítást megnyitja: Gyuris Tamás a BMSZKI igazgatója, Judit Faludy, művészettörténész, az MTA BTK Művészettörténeti Intézetének, az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményének munkatársa és Németh Mónika, hajléktalan alkotó.

15.00–20.00 A Népszálló régmúltja
A programok alatt folyamatosan megtekinthető a több mint 100 éves Népszálló múltját idéző fotókiállításunk.

Programjaink:

15.00–20.00 Útkereszteződések
Nagyméretű közös kollázs készítése a Dózsa Éjjeli Menedékhely lakóival, munkatársaival és a rendezvényre látogatókkal. Ügyfeleink a Múzeumok Éjszakája előtt néhány nappal belekezdenek az alkotásba. A rendezvény napján a folyamatosan készülő műhöz a látogatók szabadon hozzáfesthetik, ragaszthatják, varrhatják saját üzenetüket.

15.00–16.00 „Koponyám az utazás körül”
Irodalmi csoportfoglalkozás a Dózsa Éjjeli Menedékhely lakói, munkatársai és minden kedves érdeklődő részvételével. A beszélgetést Bártfai Attila Márk és Soós Mária szociális munkások vezetik.
A program regisztrációhoz kötött: a jelentkezéseket a modszertan@bmszki.hu e-mail címre várjuk.

16.00–18.00 Útkereső – Stratégiai társasjáték
A játék hajléktalan emberek élethelyzetének szimulációjára tesz kísérletet. Bővebben: https://www.bmszki.hu/hu/elso-lepes/jatek
A játék regisztrációhoz kötött: a jelentkezéseket a modszertan@bmszki.hu e-mail címre várjuk.