7670 napos – azaz 20 éves – a Táblás utcai intézmény

Divat mostanában az idő múlását nem évekre, hanem kerek napokra vagy órákra számolva megünnepelni. Lehet, hogy olvasóink is ünnepeltetek már olyasvalakit, akinek jubileuma az eltelt napjai számában volt kerek. A BMSZKI Táblás utcai átmeneti szállóját tekintve elmondhatjuk, hogy az intézmény ma, 2023. február 1.-jén 7670 napos lett. Persze, hagyományos módon is kifejezhetjük az ünneplés okát: 20 éves a Táblás!

A 2003. év elején a BMSZKI 16. telephelyeként nyitotta meg kapuit Külső-Ferencvárosban a speciális éjjeli menedékhely.

Az épület  egy magánszemélytől került – jelképes 1 Ft-os összegért  – a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába.

Az intézmény indításának célja az volt, hogy a BMSZKI meglévő, szűkös kapacitású éjjeli menedékhelyeit tehermentesítse a téli krízisidőszakban. A szállót megnyitáskor speciális éjjeli menedékhelynek nevezték el, ami egy addig ismeretlen ellátási formára utalt: a Táblás utca olyan „fapadként” jött létre, ahol kísérleti jelleggel páros elhelyezés is biztosított volt, illetve ahol napközben is az épületben tartózkodhattak a rászoruló emberek. A hagyományos éjjeli menedékhelyeken éjszaka (késő délutáni beengedéstől kora reggeli távoztatásig) lehet bent maradni, férfiaknak és nőknek külön intézmények nyújtanak szálláslehetőséget. Ezzel az elhelyezési formával különösen azokat az utcán élő párokat lehetett megszólítani, akik azért nem vették igénybe a szolgáltatásainkat, mert nem akartak egymástól elszakadni.

Az intézmény területére lépő látogató első élménye a telek kerítésén túlról beszűrődő furcsa csilingelés, majd feltűnnek a látszólag maguktól ide-oda mozgó sokkocsis vasúti szerelvények. A vasút iránt érdeklődők számára paradicsomi környezet ez: a fordítókorongok, gurítódombok és a megszámlálhatatlan sok sínpár világa. 

A BMSZKI-s átvételt megelőzően az épület MÁV munkásszállóként működött, a 2003-as nyitáskor pedig a tágas udvaron még vasúti kocsik állomásoztak.

Erre 20 év elteltével már semmilyen látható jel nem utal, csak egy apróság a szóhasználatban, amely az itt dolgozók által ma már nem ismert eredeti funkcióra utal: ma is csizmamosónak nevezünk egy helyiséget, amely még a MÁV-os időszakban került kialakításra. Csak a figyelmes látogató veheti észre a betonpadkával és alacsonyra szerelt csapteleppel kialakított hasznos funkciót, amelyet eredetileg a terepen dolgozó vasutasok csizmájának tisztítására építettek be.

Ma a csizmamosóban azok a kerti szerszámok vannak, amelyekkel a hatalmas telek dísznövényeit gondozzuk. Van belőlük bőven: rózsák, fagyal, kecskerágó, dísznád, és néhány gyümölcsfa is szebbé, élhetőbbé teszi a környezetet.

A megalakulásakor speciális éjjeli menedékhelyként működő intézménynek 80 főre engedélyezett létszáma volt, ebből 20 női, 44 férfi és 16 páros férőhellyel a tartós kapcsolatban élő ügyfelek részére.

Az intézmény profilja 2008-ben megváltozott: speciális éjjeli menedékhelyről átmeneti szállóvá alakult. Emellé még ugyanebben az évben a nappali melegedő szolgáltatás is elindult.

10 év elteltével újabb profilváltásra került sor: a nappali melegedő bezárt, és ma már az intézmény a mentális betegség diagnózissal rendelkező ügyfeleknek nyújt ellátást, segíti az önálló életvitel irányába történő felépülésüket.

Az intenzív szociális esetmunkát közösségteremtő alkalmak szervezésével, példaértékű intézményi együttműködésekkel, fejlesztő foglalkozásokkal és művészetterápiával egészítik ki az itt dolgozó kollégák.