„Az elején inkább mennének, a karantén időszak végére inkább maradnának” – Covid elkülönítők a Fővárosban

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az NNK 17112-6/2021/EÜIG iktatószámú határozattal jelölte ki és kötelezte a kórházi ellátásra nem szoruló, COVID-19 fertőzésben szenvedő hajléktalan személyek fogadására, ellátására és elkülönítésére. Ezt az intézkedést megelőzően fertőzött ügyfeleink kórházi ellátásban részesültek, a kontakt személyeket és minden olyan hajléktalan embert, akinél fertőzés gyanúja állt fenn, az intézményi betegszobákban helyeztünk el.

Beteg csak szakorvosi vizsgálatot követően vehető fel a COVID elkülönítőkbe, kizárólag abban az esetben, hogyha a vizsgáló orvos előzetesen írásban rögzíti, hogy az érintett ügyfél „kórházi ellátást nem igényel, szállói körülmények között gyógyulhat”.

Az NNK határozat több BMSZKI telephelyet is megjelölt arra az esetre, ha a szükségletek volumene ezt indokolná. A program indulásakor – 2021. november 5-én – a Kőbányai út 22. szám alatti éjjeli menedékhely került bevonásra a feladat ellátására, de itt a férőhelyek két hét alatt beteltek, és várólista keletkezett a szolgáltatás igénybevételére. Emiatt a Bánya utca 37. szám alatt működő éjjeli menedékhely elkülönítőként való üzemeltetéséről is döntés született.

Ezekre a szálláshelyekre az Országos Mentőszolgálat covid-koordinátora utalhat be, azt a karantén időszakot tölthetik itt a rászorulók, amit mások a saját lakásukba „zárkózva” viselnek el. Nincsenek hatósági jogköreink, és az elkülönítő nem is börtön: senkit nem tartunk itt akaratán kívül, de mindenkit kérünk arra, hogy a karantén szabályait tartsa be, és igyekszünk ehhez a körülményeinkhez képest a feltételeket is biztosítani.

Az elkülönítőkben szociális szolgáltatást biztosítunk. Feladatunk, hogy a hozzánk beszállított emberek biztonságos körülmények között töltsék el a számukra előírt időszakot (ami általában legfeljebb 14 nap). Célunk az is, hogy az elkülönítés sikeres legyen, ne álljon szándékukban idő előtt távozni.

A bezártságot sokaknak nehéz az első időben elviselni, a betegség miatti szorongás, az idegen környezet és az idegen lakótársak is okoznak feszültségeket, de ezek – részben a kis létszámú elhelyezés miatt – kezelhetők. „Van idő beszélgetni mindenkivel” – így fogalmazott Biczók Zoltán, a Bánya utcai intézmény vezetője. Míg az elején inkább mennének, a karantén időszak végére inkább maradnának már a nálunk elhelyezett hajléktalan emberek. A nyugodt környezet, a kis létszámú elhelyezés, a napi háromszori étkezés olyan luxus, amihez nagyon ritkán jutnak hozzá jelenlegi élethelyzetükben.

Hatalmas előrelépés lenne, ha a járvány elmúltával a hajléktalan-ellátó intézmények is el tudnának mozdulni a tömegszállásból a kisebb létszámú, nyugodtabb, biztonságosabb környezetet biztosító intézményi elhelyezés irányába. Hatékonyabb segítő munkát tudnának végezni így a kollégáink, ami nem csak az ügyfelek számára volna hasznos, de őket is védené a kiégéstől, sikerélményt jelentene számukra.

Az elkülönítők tapasztalata jelenleg azt mutatja, hogy a kötelező bezártság ellenére sem jellemző, hogy valaki idő előtt megszakítja a karantént és elmegy a szállásról. Az eljárásrend szerint 10 nap után PCR tesztet végeznek orvosaink, és ha az eredmény negatív, akkor költözhet vissza az érintett arra a szállásra, ahonnan érkezett. Ha pozitív, még maradnia kell a következő tesztelésig legalább. Ezeket a „felszabadító” teszteléseket hetente háromszor végezzük. A közterületről érkezőknek kollégáink segítenek abban, hogy szállást találjanak, és ne az utcára menjenek vissza.

A betegek egészségügyi állapotát kollégáink folyamatosan ellenőrzik: hőmérsékletet, véroxigén szintet, vérnyomást mérnek. Amennyiben egy ügyfél állapota rosszabbodik, a beteg kórházba juttatásáról a Mentőszolgálat segítségével gondoskodunk. Nyitás óta közel 200 beteget láttunk el a két intézményben. Öt kórház, és több mint 20 különböző hajléktalan embereket ellátó intézmény ügyfeleit fogadtuk. 10 beteget kellett mentővel kórházba szállíttatunk, és sajnos két ügyfelünk elhunyt.

A két szolgáltatásról

A Kőbányai úti elkülönítő az éjjeli menedékhely emeleti részében működik, így lehet a térbeni elkülönítést a leghatékonyabban megvalósítani. Az udvaron mobil kerítésekkel elválasztott részt jelöltünk ki, ahová a betegek ki tudnak menni levegőzni. A lehető legnagyobb fizikai távolságtartás azért is fontos, mert az éjjeli menedékhely szomszédságában működik a Könyves Éjjeli Menedékhely és Nappali Melegedő, a Felvételt Előkészítő Team és a Foglalkoztatási Iroda, valamint az egyik 24 órás hajléktalan háziorvosi ellátás is. Bár az NNK határozat szociális intézményt jelölt ki az elkülönítő működtetésére, a 24 órás hajléktalan háziorvosi szolgálat közelsége, a háziorvos és/vagy az ápolók szükség szerinti azonnali elérhetősége fontos segítség az itt elhelyezett betegek, és megnyugtató háttér kollégáink számára.

Ez az elkülönítő 33 férőhellyel működik, külön férfi és női szobákkal.

A Bánya utcai elkülönítő az éjjeli menedékhely teljes területét magában foglalja. A szállás térbeli elhelyezkedéséből fakadóan tökéletes az izolációra, az épület egy nagy kertben található, közvetlenül semmilyen más szolgáltatással nem határos az ellátás. Az épület földszintjén és az emeleten egyaránt 3-3 szoba található, ahol szobánként 7 beteget lehet elhelyezni a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályok figyelembevételével. A szobákhoz szintenként tartozik 1-1 fürdő, ezért a szintbeli elkülönülés egyben férfi-női tagozódást is jelent.

Itt az elkülönítő további 42 fő részére nyújt elhelyezést.

A berendezések, burkolatok könnyen tisztítható, fertőtleníthető elemekből állnak, az alváshoz műbőr bevonatú matracokat használunk fémből készült tábori ágyakkal, amelyek elhasználódás esetén könnyedén cserélhetők, naponta fertőtleníthetők. A beköltözéskor mindenki saját takarót kap – ez nem megszokott az éjjeli menedékhelyeken. Egy normál – krízis elhelyezésnek szánt – éjjeli menedékhelyen minden ügyfél maga hozza a takaróját, ágyneműjét, mert az egy-egy éjszakás elhelyezésnél az intézmények által biztosított ágynemű mosására, fertőtlenítésére sem anyagi, sem humánerőforrás nem áll rendelkezésre.

Az ügyféltérben a bútorzat és a padló könnyen tisztítható, fertőtleníthető. A rendszeres napi takarítást és fertőtlenítést külsős, erre szakosodott vállalkozó végzi.

Ügyfeleinknek a tisztálkodáshoz törölközőt, sampont, szappant, egyszer használatos borotvát biztosítunk. A textíliát magas hőfokon főző-mosással kezeljük, szárítjuk kifejezetten erre a célra beszerzett, úgynevezett olvadózsákokban (vízben oldódó), így a kollégák a használt textíliákkal egyáltalán nem érintkeznek. Szükség esetén nagy mennyiségű tiszta ruhával rendelkezünk, így csereruhát tudunk felajánlani annak, aki erre rászorul. Az ügyfelek személyes ruházatát beköltözéskor kimossuk és szárítjuk. Szükség esetén pizsamát és papucsot is biztosítunk.

Az ügyfelek rendelkezésére áll mikrohullámú sütő, amelyet étel vagy ital melegítésére használhatnak. Ezen felül minden nap napi háromszori étkezést biztosítunk számukra.

Az elkülönítőkben ugyanazok a kollégák dolgoznak, akik korábban is ott dolgoztak: szociális munkások, segítők, gondozók, asszisztensek, gondnok, takarítók. Minden kolléga önként vállalta ezt a feladatot. Ahogy a kórházakban is: maszkban, nyakig kezes-lábasban végzik mindennapi munkájukat, mert épp erre van szükség. A két intézményben állandó stáb dolgozik, beugrós kollégát itt nem alkalmazunk, mert túl nagy lenne a kockázata annak, hogy más telehelyünkre esetlegesen átviszik a fertőzést, és emiatt az itt dolgozók sem mehetnek máshová megbízással dolgozni. Ez az elővigyázatosság, ahogy később be is bizonyosodott, nem is volt hiábavaló: védőfelszerelés mellett is betegedtek meg kollégáink mind a két stábból. Az elkülönítőkben dolgozók munkájukért plusz juttatásban részesülnek. (A megbízásos munkavégzés egy-egy éjszakai plusz ügyelet, vagy rendszeres ügyelet vállalása más intézményekben nagyon gyakori a hajléktalanellátásban. Részben a szűkös létszám, részben mert az ágazat alacsony fizetései miatt a kollégák másodállás vállalására szorulnak.)

„Mindenkinek sikerült megtalálni azt a feladatot, amit biztonsággal végezhet, még akkor is, ha a járvány tekintetében ő maga is rizikócsoportba tartozik” – mondta el Ekker Éva, a Kőbányai úti elkülönítő vezetője.

Egyéb intézkedéseink: tesztelés, oltás

Az elkülönítők mellett intézményeinkben továbbra is fenntartjuk a járványügyi védekezés bevált eszközeit: minden egységünk elegendő fertőtlenítőszerrel rendelkezik, maszkot továbbra is tudunk biztosítani ügyfeleinknek, és az intézmények dolgozóinak iránymutatását követve el is várjuk azok használatát!

A Fővárosi Önkormányzat által biztosított forrásból rendszeresen tesztelünk, heti 3 napon a háziorvosi rendelést is biztosító ambulanciánkon. Eddig szükség esetén PCR és antigén gyorstesztet is tudtunk biztosítani, január 25-től csak gyorstesztek állnak rendelkezésünkre. A gyanús tüneteket mutató ügyfeleinket, vagy a covid pozitív lakóink szoros kontaktjait teszteljük. Szükség esetén nem csak a BMSZKI-ban, hanem a Főváros más hajléktalanellátó intézményeiben szolgáltatásokat igénybe vevő hajléktalan emberek tesztelését is biztosítjuk.

Budapest Főváros Kormányhivatalával együttműködve folyamatosan biztosítjuk a BMSZKI dolgozóinak és ügyfeleinek oltását. 2021. szeptember 1. és 2021. december 31. között több mint 1200 oltást adtak be az orvosaink, akik a telephelyekre is kimennek azért, hogy a kevésbé mobil ügyfelek számára is biztosítani tudjuk a védettséget. Mindenkit biztatunk arra, hogy vegye fel a soron következő oltását – ügyfeleinket és munkatársainkat egyaránt!

Fővárosi Önkormányzat által biztosított forrásból rendszeresen, heti 3 nap teszteljük a gyanús tüneteket mutató ügyfeleinket, vagy a Covid pozitív lakóink szoros kontaktjait háziorvosi rendelést is biztosító ambulanciánkon. Eddig szükség esetén PCR és antigén gyorstesztet is tudtunk biztosítani, január 25-től csak gyorstesztek állnak rendelkezésünkre. Szükség esetén nem csak a BMSZKI-ban, hanem a Főváros más hajléktalanellátó intézményeiben szolgáltatásokat igénybe vevő hajléktalan emberek rendelkezésére is állunk.

Nagyon büszkék vagyunk minden munkatársunkra, mert hihetetlen rugalmassággal reagálva és helytállva teszik a dolgukat!

BMSZKI Covid elkülönítő

Covid-elkülönítők

Munkatársaink a K22-ből és a Bánya utcából