Az év dolgozói – 2022.

A BMSZKI Közalkalmazotti Tanácsának kezdeményezésére immár harmadjára választottuk meg az év dolgozóit azzal a céllal, hogy méltó elismerésben részesüljenek a munkájukat odaadással, nagy szakértelemmel végző munkatársaink – akik példaképek lehetnek mindannyiunk számára. 

Három kategóriában kerestük a legjobbakat. Az Év Szociális Dolgozójára, az Év Egészségügyi Dolgozójára és az Év Back Office munkatársára a BMSZKI összes ellátási egységének teamje (utcai gondozó szolgálatok, nappali melegedők, éjjeli menedékhelyek, átmeneti szállások, No-slum program, ügyfélszolgálati iroda), az egészségügyi ellátást nyújtó egységek teamjei (Kőbányai út: háziorvosi ellátás, lábadozó, pszichiátriai járóbeteg ellátás; Szabolcs utca: krónikus belgyógyászati osztály, ápolási osztály, lábadozó, háziorvosi ellátás), valamint a háttérmunkát végző egységek (referensek, szakmai fejlesztési és módszertani iroda, nyilvántartási iroda, műszaki csoport, üzemeltetési csoport, pénzügyi osztály és számviteli osztály, személy-és munkaügyi osztály, anyag-és eszközgazdálkodási osztály) adhatták le szavazataikat.

A teamek mindhárom kategóriában jelölhetettek egy-egy kollégát, de ez nem volt kötelező, ha egy team csak egy vagy két kategóriában akart jelölni, azt is megtehette. Javasoltuk, hogy minden team a saját munkatársai közül ajánljon kollégát, de természetesen ez sem volt kötelező! A BMSZKI-nál dolgozó középvezetők közül a szakmai vezetőket /ellátási egységvezető helyetteseket az Év Szociális Dolgozója díjra, míg az ellátási egységvezetőket az Év Back Office munkatársának lehetett jelölni.

Ha a team szavazott és kiválasztotta a jelöltjeit (maximum 3 főt!), akkor róla egy rövid ajánlót, méltatást készített (miért őrá esett a választás). Az ajánlók beérkezését követően bizottság döntött a 3 kategória győzteseiről az ajánlók alapján. A bizottság összeállítása: 2 fő a SZÁD képviseletében, 3 fő a KT képviseletében és 2 fő a Munkáltató képviseletében.

A díjak és az elismerések átadására november 16-án, az Összdolgozói értekezleten került sor. Nagy örömünkre sok-sok jelölés - a három kategóriát együtt véve 40, és szívet melengető méltatások érkeztek.  

Íme a jelöltek és az egyes kategóriák győztesei.

Az Év Back Office munkatársa a BMSZKI-ban 2022-ben

Jelölések

 • A Szakmai fejlesztési és módszertani Iroda jelöltje Andorkó Éva módszertani munkatárs
 • A Külső Mester Átmeneti Szállás jelöltje Matos László gondnok
 • A Családok Átmeneti Otthonának jelöltje Sánta Barbara adminisztrátor
 • Az Origóc Nappali Mmelegedő jelöltje Cselőtei Zsuzsanna munkaügyi munkatárs
 • A K22 No-slum program jelöltje Radics Sándor segédmunkás kolléga
 • A Váci úti Éjjeli Menedékhely jelöltje Gregus Noémi ellátási egységvezető
 • A Kálvária Átmeneti Szállás jelöltje Oláhné Balogh Zsuzsanna, a nyilvántartási csoport munkatársa
 • A Vaspálya Átmeneti Szállás jelöltje Dósa László ellátási egységvezető
 • A Dózsa Átmeneti Szállás jelöltje Kádár Orsolya adminisztrátor
 • A Kocsis utcai Átmeneti szállás jelöltje Aranyi István munkatárs
 • A Személyi- és munkaügyi osztály jelöltje Tóth Tiborné Marcsi osztályvezető
 • Az Ügyfélszolgálati Iroda (SZIK-FET) jelöltje Dávid Katalin pénztáros

A díjat a Gyáli úti Átmeneti Szállás jelöltje, Pohlné dr. Orosz Ágnes ellátási egységvezető nyerte el

Méltatása

Had kezdjük egy vallomással: nem könnyű dolog javaslattételt és méltatást írni Orosz Ágiról, a Gyáli Szállás egységvezetőjéről. Nem mintha azon kéne gondolkodnunk, hogy mivel méltassuk; nem – a nehézség épp ellenkező természetű. Jelen kezdeményezés címét kölcsön véve: Ági nem a 2022-es év dolgozója, hanem minden egyes eddigi évé, hónapé és napé, amióta csak először átjött a Gyáli út négysávos, lassú átkelőjén. És mindezt nem is a méltatás okán mondjuk – másképp egész egyszerűen nem lehet leírni Ági és a munkája viszonyát.

Orosz Ági munkabírása, fegyelme, odaadása és aprólékos figyelme közismert, ám valójában nem mondunk sokat, ha csak ezekről emlékezünk meg. Közelebb áll az igazsághoz, ha azt mondjuk: mindezek a szállóvezetés mindennapjain túl is Ági alapvető, minden helyzetre érvényes jellemzői.

Kevés embert jellemez annyira és olyan pontos rajzolattal az, ahogy a munkáját végzi. Ági esetében az a tény, hogy ő a Gyáli Szálló egységvezetője nem cím és nem tisztség, hanem megkérdőjelezhetetlen saját minőség – valami, ami belőle, a saját személyéből fakad. Könnyen lehet az embernek az a benyomása, hogy ez a saját erő még a hézagos, egyre málló vasbetont is összetartja a Gyáli úton. A teamet, a közös munkát bizonyosan.

Ági döbbenetes energiákkal és tempóval, spártai fegyelemmel dolgozik. Közben – és tényleg beláthatatlan, hogy csinálja – folyamatosan a körülötte lévőket figyeli és kérdezi, hogy nekik miben segítsen. Ő maga hasonló figyelmet nem kér, tán’ meg is lepődik, ha hasonlóval próbálkozunk. (Bár lesz egy remek érvünk: bocs, tőled tanultuk.)

Ebben az évben a Covid járvány utója, a megszaladó esetszámok, és az egyre idősebb, betegebb ügyfélprofil nehézségei mellett egy teljesen új, előkép nélküli ellátási formát is létre kellett hoznunk a Gyáli úton. Az, hogy a menekültszállást 100 (illetve az első hetekben olykor 120-140) fővel, ténylegesen egyik napról a másikra, keddről-szerdára el tudtuk indítani sokak önzetlen munkáját igényelte. Ahhoz, hogy ebből az új szolgáltatásból alig fél év alatt egy konszolidált, stabil működésű, családias hangulatú intézmény legyen, ugyancsak sokak; mintegy 35 fő (nagy részben új kolléga) munkájára volt szükség. A menekültes szárny az elmúlt 6 hónapban már több mint 500 ember biztonságát szavatolta. Nagy számok ezek, de magában mégsem jön ki a kalkulus: kellett hozzá vezetőként Ági, aki nélkül – sokak ide, vagy oda – aligha tudtuk volna ezt a merőben új minőséget létrehozni.

Bár a magunk részéről tényleg egyre nehezebb tartani a tempót, mégis be kell látnunk: tetszik vagy sem, Ágival, valószínűleg, minden lehetséges. 

Az Év Egészségügyi Dolgozója a BMSZKI-ban 2022-ben

Jelölések

 • A Szakmai fejlesztési és módszertani Iroda jelöltje Szentpéteri Klára vezető ápoló
 • A K22 Egészségügyi Szolgálat jelöltje Csibra Erika ápló
 • A Vaspálya Átmeneti Szállás jelöltje dr. Tóth András pszichiáter
 • A Családok Átmeneti Otthonának jelöltje Szentpály Éva
 • Az Origóc Nappali Melegedő jelöltje dr. Papp Magor háziorvos, a BMSZKI alap és járóbeteg szakellátásért felelős vezető
 • A K22 No-slum program jelöltje dr. Szoboszlai Gábor háziorvos
 • A Kálvária Átmeneti szállás jelöltje dr. Csortos Franciska, BMSZKi

A díjat a Külső Mester Átmeneti Szállás, a Gyáli úti Átmeneti Szállás, a Dózsa Átmeneti Szállás és a Kocsis utcai Átmeneti Szállás jelöltje dr. Csáva Katalin háziorvos

Méltatása

Külső Mester Átmeneti Szállás dolgozói szerint:

Miért jelöltük/javasoljuk dr. Csáva Katalint az év egészségügyi szociális dolgozója díjra?

Egy-egy szó a kollégáktól: „Empatikus, emberséges, rugalmas, lelkiismeretes, mindig segítőkész”… – ezzel jellemzik a doktornő munkáját.

Mondataikból, szavaikból egy nagyon humánus, az ügyfelek felé alázattal forduló orvos-segítő kolléga képe rajzolódik ki.

Dr. Csáva Katalin 3 éve dolgozik a mozgó háziorvosi szolgálat keretében a BMSZKI Külső Mester Átmeneti Szállásán. Hétfőként a rendelési idejének megkezdése előtt már kisebb tömeg áll az orvosi rendelő előtt. A doktornőt várják, aki finom egyéniségével, kedves odafordulással fogadja a betegeket. A mindig mosolygó doktornő rendelése során dinamikus és alapos, de határozott is annak érdekében, hogy ügyfeleink az egészségi problémáikat komolyan vegyék és kezeljék.

Ez a helyi egészségügyi szolgáltatás szó szerint életbevágóan fontos a klienseink életében: az általános betegségkezelés mellett ügyfeleink a helyi háziorvosi kezelés során Csáva Katalin doktornőtől védőoltásokat kapnak, azonnali orvosi döntést igénylő helyzeteik kezelésében (pl, mentő hívása), COVID gyorstesztelésben, sebkötözésben részesülnek, receptköteles gyógyszereket írathatnak fel, és nem utolsósorban prevenciós orvosi tanácsadásban is részesülhetnek.

Fontos a helyi orvosi szolgáltatás ténye ügyfeleink számára, de legalább annyira fontos az is, hogy az orvosi rendelésen egy olyan orvos fogadja őket, aki szociális érzékenységgel és empátiával fordul hozzájuk, akkor és ott úgy figyel rájuk, hogy érezzék egészségi és szociális problémáikat is bizalommal tudják megosztani a doktornővel. Csáva Katalin nem egy hagyományos háziorvosi rendelést folytat, hanem a szó szoros értelmében orvosi szolgálatot. Ezt érzik, tudják a hajléktalan betegei éppúgy, mint a szállón dolgozó kollégák.

Az év egészségügyi szociális dolgozója helyi szavazásán a Külső Mester Átmeneti Szállás kollégái közül a legtöbben Csáva Katalin doktornő jelölésére szavaztak. Szerintünk ebben a választásban tükröződik mindaz a szeretet, megbecsülés, amelyet a doktornővel kapcsolatban érzünk, hiszünk és tudunk.

Javasoljuk Csáva Katalin doktornőt az év egészségügyi szociális dolgozója díjra, mert úgy látjuk és gondoljuk, hogy a lakóink felé folyamatosan közvetített emberséges, érzékeny és gondoskodó figyelme, orvosi szolgálata, szemlélete sokat segít abban, hogy az ügyfeleink testi és mentális higiénéje, egyensúlya erősödjön.

Gyáli úti Átmeneti szállás dolgozói ezt írták:

Csáva Katalin a Gyáli úti intézményben is rendelt korábban rendszeresen. Személyében egy olyan embert ismerhettünk meg, aki végtelenül kedves, de emellett határozott is, számára a segítségnyújtás elsődleges fontosságú és a problémák megoldásában határtalan kitartással és türelemmel vett részt.

A szállás ügyfeleivel és munkatársaival is maximálisan megtalálta a hangot. Számtalan nagyon nehéznek tűnő egészségügyi helyzetben segített a munkatársaknak új nézőpontot találni, közelebb jutni a megoldási utakhoz. Hálásak vagyunk az ügyfeleknek és a munkatársaknak nyújtott segítségért, szeretettel emlékszünk rá.

Dózsa Átmeneti szállás méltatása:

Az ügyfelek és a kollégák felé való odafordulása példaértékű. Türelmes, empatikus, aki felé az ellátottak és a kollégák is szívesen fordulnak. Nem foglalkozik azzal, hogy ki honnan jött és hová tart. Az egészség megőrzésében és fejlesztésében látja saját szerepét, amit hivatásának teljes tudatával végez. Ha valakinek vannak fenntartásai az egészségüggyel, az ellátással, akkor elsőként, hogy ezt leküzdje szívesen irányítjuk lakóinkat doktornőhöz. Az ő munkája nélkül félkarú óriás lehetne csak a szociális munka.

Kocsis utcai Átmeneti szállás véleménye:

A doktornő FAMO program keretében dolgozik a szállón. Rendelésére, személyére soha semmilyen panasz nem érkezett. Precízen, időt nem sajnálva látja el a betegeket. Segítőkész, akkor is, ha ügyfelünket keressük, vagy tudjuk, hogy kórházba került, de információt egyéb módon nem kaphatunk. Nem csak a rendelési időben számíthatunk rá, emailben is fogadja megkeresésünket. Minden védőoltást ő az be a Kocsis utcában, és azt is nagyon kedves tesz, amikor a tűt a karodba böki. Lakóknak, dolgozóknak egyaránt segít, ha bármiféle eü. problémát, beutalót, oltást stb. kell intézni. A lakók szeretik és rendkívüli helyzetekben akár minket is szívesen ellát, megvizsgál.

Mindig nagyon kedves mindenkivel. Szívesen segít mindenkinek, aki segítséget kér tőle. Katikát precíz szakembernek és segítségre bármikor kész kollégának ismertük meg.

Fülig érő mosolya a legfeszültebb ügyfeleket is megnyugtatja, szakmai tudása bátorít.

Köszönjük a kitartó fogadó órákat, a kötelező oltásokat ezután is tőle kérjük! :)

A covid alatt is rendelt, szűréseket végzett, amikor más orvosi ellátás nehezen elérhető volt. Bátorsága, hozzáállása példaértékű.

Az Év Szociális Dolgozója a BMSZKI-ban 2022-ben

Jelölések

 • A Táblás utcai Átmeneti Szállás jelöltje Tóth Gabriella szociális segítő
 • A Szakmai fejlesztési és módszertani Iroda jelöltje a Gyáli úti Átmeneti Szállás teamje
 • A Külső Mester Átmeneti Szállás jelöltje Kis-Kovács Éva Zsuzsanna szociális munkás
 • A Váci úti Éjjeli menedékhely jelöltje Sarkadi-Nagy Csilla szociális munkás
 • Az Ügyfélszolgálati Iroda (SZIK-FET) jelöltje Tóth Mercédesz munkatárs
 • A Kocsis utcai Átmeneti szállás jelöltje Jankovics-Szente Dóra szociális munkás
 • A K22 Éjjeli Menedékhely jelöltje Legendi Mónika szociális munkás
 • A Könyves Nappali Melegedő és Éjjeli Menedékhely jelöltje Szűcs Sándor szociális munkás
 • A Családok Átmeneti Otthonának jelöltje Nagy Zsuzsanna szakmai vezető
 • A K22 No-slum program jelöltje Kovál Dániel, a FET munkatársa
 • A Dózsa Éjjeli Menedékhely jelöltje Győrffy Boglárka
 • Kálvária Átmeneti Szállás jelöltje Oláh Ágnes szociális munkás
 • A Gyáli úti Átmeneti Szállás jelöltje Tóthné Földi Erika szociális munkás
 • A Vaspálya Átmeneti Szállás jelöltje Jávor Tamás szociális munkás

A díjat megosztva kapta az Alföldi Átmeneti Szállás jelöltje, Szögi Ariel szociális munkás és a Dózsa Átmeneti Szállás és az Origóc Nappali Melegedő jelölje, Bakosi Tamás szakmai vezető

Szögi Ariel szociális munkás méltatása

Amikor ajánlást, jelölés ír az ember, hajlamos közhelyeket, nagy szavakat, dagályos mondatokat megfogalmazni. Ez nem bűn, olykor mi is el szoktuk ezt követni. Először nekünk is hasonló dolgok jutottak eszünkbe: hogyan tudnánk jobban megszövegezni egy ilyen jelölést, minthogy felsoroljuk a kiszemelt kolléga jó tulajdonságait, szakmai érdemeit, vagy listáznánk azokat a dolgokat, amiket az elmúlt évben kiemelkedően elért munkája során. Aztán jobban átgondolva arra jutottunk, miért is írnánk egy átlagon felüli emberről átlagosnak tűnő szöveget?

Kíváncsiságból (nem mintha nem tudnánk ) le is „gugliztuk", hogy milyen a jó szociális munkás. Egy ilyen szakmánál különösen előtérbe szoktak kerülni olyan jelzők, mint a lelkiismeretes, elhivatott, odafigyelő, odaforduló, csapatjátékos, önálló, etikus, elfogadó, felkészült, érzékeny, lendületes, van benne kraft, pontos, szorgalmas, felelős, önreflektív stb.

És ez mind így is van. Ariel esetében különösen igazak ezek a megállapítások. Tehetnénk eléjük még ilyen-olyan fokozó szavakat: nagyon, különösen, magas színvonalon, hihetetlenül, kiválóan, átlagon felüli módon, mérhetetlenül, óriási, hatalmas, végtelen.

És ez is mind így helyes, ami Arielt illeti. Egymás mellé, után, fölé raktuk többször ezeket a tulajdonságokat, mint egy nagy kirakóst, és ezerféle variáció jött ki belőle a „nagyon szorgalmastól” a „végtelenül elhivatottig”. Szép-szép, de még mindig dilemmát okozott az, hogy mindezek nagyjából minden „jó” szociális munkásra elmondhatóak. Mitől más Ariel?

Aztán úgy gondoltuk, hogy egy fokkal személyesebb és sok fokkal hitelesebb, ha egy emberről a saját közössége, környezete beszél: ha több ember mondja ugyanazt, az biztos „igazabb”, mint amikor egy vezető próbál meg leírni valamit kollégájáról 😁

Így hát megkérdeztük a kollégákat, mit gondolnak Ariel munkájáról. Íme:

„Hihetetlenül laza könnyedséggel végzi a munkáját, zsigerből szociális munkás!”

„Hatalmas szíve van!”

„Olyan kedvesen szólítja meg a lakókat, hogy öröm hallgatni!”

„A szociális munka napi rutinjából kilépve képes más fókusszal végezni a munkáját. Az utóbbi két évben erre szép példa a pályázatokkal végzett munkája: olyan szükségletekre keresett és talált megoldásokat ügyfelei számára, ami túlmutatott az „átlagosnak” gondolt ügyfélmunkán.”

„Fekete humor és odaadás!”.

„Mély empátia, jóakarat és szaktudás, lendület, energikus tenni akarás.”

„Ariel év végi osztályzatai:

Ping-pong: 4

Foci: 4

Szorgalom: 5

Lelkiismeretesség: 5”

„Áriel az, aki tökéletes Don Quijote-ként küzd az ellátórendszerben. Mindenkiben meglátja a jót és a legnehezebb esetnél sem adja fel!”

„Mindent IS próbál megoldani.”

„Úgy bírjuk a búráját!”

„Lelkes, figyelmes, gondoskodó személyiség. A legapróbb fejlődési/fejlesztési lehetőségeket is meglátja ügyfeleiben, és ennek érdekében minden lehetőséget felkutat és felhasznál.

Pályázat guru :)”

„Nagyon dzsukel!”

„A kedvenc szociális munkásom! Mindenki sorsát szívén viseli!”

„Szeretem. Mindig jókedvű és mindenkivel megtalálja a hangot. Nagyon lelkiismeretes, minden téren!”

„Erején felül, és azon túl is teljesít!”

Ööö... Na szép! Önnön csapdánkba estünk: végül csak jelzők, jó tulajdonságok, készségek és nemes tettek felsorolás lett ez az ajánlás!

Köszönjük a munkádat, Ariel!

Bakosi Tamás szakmai vezető méltatása

Origóc Nappali Melegedő dolgozói ezt írták:

Az Origóc melegedő stábja egyöntetűen tartja azt a véleményt, miszerint Tomi fantasztikus szakmai munkával teszi színessé mind a szociális munkás szakmai palettát, mind a szakmai vezetői minőségét is.

Lelkes, mindig odaforduló, szakmailag felkészült szakembernek tartjuk, és rendkívül szerteágazó lelkességével a stábját is láthatóan inspirálja.

Bármikor lehet hozzá fordulni, minden esetben segítő szándék vezérli.

Dózsa Átmeneti Szállás ezekkel a szavakkal jelölte Tamást: 

Tamás kinevezésével a Dózsa Átmeneti szállás szakmai munkája teljesen átalakult. Felkészültsége, tudása, alázata, határozottsága és közvetlensége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Átmeneti szálláson folyó munka hatékonnyá, érdekessé és jól szervezetté váljon. A szakmai team szervezése, felépítése és tartalma jól tükrözi a kolléga szakma iránti elhivatottságát. Egyaránt nagy odafordulás jellemzi az ügyfelek és a kollégák felé is. Humora a nehezebb helyzetekben sem hagyja cserben. Kiváló vezetőtárs, akire a kollégák mellett én magam is mindig számíthatok.