A BMSZKI téli ellátásai a 2023/24-es krízisidőszakban

Bár sokáig kényeztetett minket a meleg, napsütéses ősz, lassan, de biztosan beköszönt idén is a tél. A BMSZKI jó előre készült erre a télre is, hogy a lehető legjobban célzott szolgáltatásokkal tudjuk segíteni mindazokat, akik biztonságos otthon nélkül kénytelenek átvészelni ezeket a hónapokat.

Egyes szálláshelyeink, ahogy minden évben, idén is emelt férőhelyszámmal várják a rászorulókat – ennek ellenére már az ősz folyamán többen vették igénybe a szolgáltatásainkat, mint az ilyenkor szokásos.

Az átmeneti szállásokon (amelyek általában magasabb komfortfokozatú, folyamatos benntartózkodást lehetővé tevő intézmények, ahol a lakók térítési díjat is fizetnek a szolgáltatásokért) 50 üres beköltözhető hely van, miközben csaknem 250-en várakoznak a bekerülésre. Ez az 50 férőhely csak technikailag üres, éppen a mai napon, hogy a kiköltözők helyét rendbe tudjuk tenni a várakozók számára. Tehát gyakorlatilag telt ház van a BMSZKI átmeneti szállásain.

Az éjjeli menedékhelyeken még vannak szabad ágyak, október végén átlagosan 65%-os volt a kihasználtság, de napról napra egyre többen alszanak bent ezeken a szálláshelyeken is.

Az azonban, hogy fizikailag vannak üres férőhelyek, önmagában nem megoldás, ha ezek a férőhelyek nem alkalmasak azoknak az embereknek a fogadására, akik segítségre szorulnak. Ha például időskori demencia, szerhasználat vagy mentális zavar következtében valaki nem tud tájékozódni egy nagy befogadóképességű, sok hálótermes, nagy létszámú szobákkal rendelkező szálláson, 1-2 éjszaka után nem fog visszamenni ezekre a helyekre, vagy olyan mértékben keseríti meg a többi bentlakó éjszakáit (például azzal, hogy nem talál ki a vécére, vagy nem talál vissza az ágyához), hogy mások maradnak miatta kint az utcán. A nagy hálótermes, zsúfolt szálláshelyek tapasztalataink pont azok számára a legriasztóbbak, akiknek a leginkább szükségük volna segítségre: a tartósan utcán élők, a mentális nehézséggel küzdők, életkoruk vagy betegségeik miatt kiszolgáltatottabb emberek számára. Többnyire egyébként ők azok az emberek, akik viselkedésükkel zavarják vagy megijesztik a város többi lakóját.

Ezért évről évre komoly erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy speciális szolgáltatásokkal szólítsuk meg az utcán élőket, és amennyire a finanszírozás rendkívül szűk keretei engedik, javítsuk az szállások infrastrukturális feltételeit is.

Az állami normatíva a szolgáltatásink működési költségeinek a felét sem fedezi: 

 • a nappali ellátás költségeinek 27%-át
 • az átmeneti szállások és éjjeli menedékhelyek költségeinek 31%-át
 • a családok átmeneti otthonaiban a költségek 43%-át finanszírozza.

A Fővárosi Önkormányzat – mint fenntartó – támogatása, a hajléktalan emberek által befizetett térítési díjak, pályázati bevételeink, adományozóink támogatása, civil szervezetekkel való összefogásunk révén beérkező támogatások és szolgáltatások teszik lehetővé, hogy az életmentésen túl mindazt biztosítani tudjuk, amikre az egyre idősebb és egyre betegebb hajléktalan embereknek szüksége van.

Sokan nem tudják, hogy a hajléktalan embereket segítő intézményekben nincs normatív módon étkeztetés, nincs pszichológiai, pszichiátriai ellátás, addiktológiai segítségnyújtás, egészségügyi személyzet által biztosított ápolás-gondozás – ezeket csak akkor tudjuk biztosítani a rászorulók számára, ha a forrásokat előteremtjük ehhez!

Az eddigi ellátásaink mellett – a Befogadó BMSZKI program célkitűzéseinek megfelelően, a fedél nélkül élő emberek szükségleteire reagálva – új, vagy kibővített szolgáltatásokkal futunk neki a télnek:

 • A téli krízisidőszakban az utcai gondozó szolgálatoknak idén is lehetőségük van a Diszpécser Szolgálat közvetítésével utcán élő embereket közvetlenül elhelyezni a BMSZKI erre kijelölt átmeneti szállásaira (megteremtettük a lehetőségét annak, hogy a jogszabályban előírt felvételi eljárás így is lebonyolítható legyen). A program minél hatékonyabb működése érdekében a Dózsa György úti átmeneti szállón külön utcás koordinátort neveztünk ki. Tavaly télen 6 különböző utcai gondozó szolgálat által 20 fő költözött közvetlenül utcáról a BMSZKI 5 átmeneti szállására könnyített, illetve gyorsított eljárásban. Jelentős eredménynek tekintjük, hogy a közvetlenül közterületről beköltözött 20 főből 12 a program zárása után is bent lakott az intézményben.
 • A súlyos, aktív addiktológiai problémákkal küzdő fedél nélkül élő emberek ellátására a Bánya utcai éjjeli menedékhelyen 2023 októberétől egy alacsonyküszöbű, rugalmas, ezeknek az embereknek a szükségleteihez jobban illeszkedő szolgáltatás nyílt meg. A szálló földszinti szobáiba 32 férőhelyen a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatának delegálásával olyan tartósan fedél nélkül élő, függőséggel és/vagy pszichiátriai problémával küzdő hajléktalan embereket fogadunk, akik más szálláshelyek magasabb köszöbű bejutási feltételeit nem tudják teljesíteni. Biztosítjuk számukra az éjjel-nappali benntartózkodás lehetőségét; az alkoholfüggőség és (akár a szálláson történő) alkoholfogyasztás toleráns, ártalomcsökkentő szemléletű kezelését; addiktológiai konzultációt; fokozott orvosi, ápolói, gondozói segítséget és gyógyászati segédeszközöket; valamint napi háromszori étkezést.
 • Újraindult az Előd utcai éjjeli menedékhelyen az a korábban már működő, de a koronavírusjárvány miatt felfüggesztett ellátás, amiben egy elkülönített részlegen, 24 férőhelyen fogadunk szerhasználó hajléktalan embereket, a velük való szociális munkára felkészített munkatársakkal. Az igénybevételnek nem feltétele az absztinencia vagy a szermentes állapot, ugyanakkor a szociális munka hangsúlyos eleme az ártalomcsökkentés és addiktológiai ellátást nyújtó intézmények felé való orientálás, igény esetén rehabilitációs intézménybe való felvétel segítése.
 • Az elmúlt időszakban kialakult együttműködések jóvoltából a Józan Babák Egyesület – a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásával – egyéni tanácsadást biztosít a Dózsa György úti nőgyógyászati rendelőnkben függőségi problémákkal küzdő várandós nőknek és anyáknak. A Könyves Kálmán körúti ügyfélszolgálati irodánkban pedig a Kék Pont Alapítvánnyal együttműködésben addiktológiai konzultáció és tanácsadás vált elérhetővé a hajléktalan budapestiek számára.
 • Szerhasználó hajléktalan emberek számára elindult a Drog Stop Budapest Egyesület ártalomcsökkentő programja is (szintén a Fővárosi Önkormányzat által biztosított források jóvoltából, a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásával), amelynek keretében a BMSZKI több szállásán tartanak majd csoportfoglalkozásokat az egyesület szakemberei, továbbá segítik az érintett hajléktalan emberek HIV- és hepatitis C-szűrésének megszervezését, pozitív eredmény esetén a kezelésbe jutást.
 • Az átmenetileg vagy tartósan ápolásra, gondozásra szoruló hajléktalan emberek számára a Könyves Éjjeli Menedékhely átalakításával 2024. december 1-től nyílik meg egy 24 férőhelyes „lábadozó”.  Az eddigi körülbelül 50 téli lábadozós férőhely mellett így már összesen 75 ilyen férőhely áll majd rendelkezésre, amiből 60 egész évben, és nem csak a téli krízisidőszakban működik. A lábadozó egy olyan szolgáltatási forma, ami nem található meg egyetlen jogszabályban sem, de ahol egészségügyi segítséget – például kötözést, gyógyszert, orvosi felügyeletet, napi háromszori étkezést biztosítunk időszakosan ápolásra, gondozásra szoruló beteg hajléktalan embereknek.
 • Évek óta eredményesen működtetjük a Józsefvárosi önkormányzattal közösen az Életmentő Pontot, ahol azokat az utcán élő embereket látjuk el, akik más intézményekből kiszorultak. Ez idén is a Könyves Éjjeli Menedékhelyen, de egy új, erre a célra leválasztott részlegen kap helyet.
 • Bár nem sikerült pályázati forrást nyernünk rá, de az Aszódi Éjjeli Menedékhelyen kialakítunk két új akadálymentesített szobát kerekesszékes hajléktalan emberek számára, mert erre mindig óriási szükség van. Az egész ellátórendszerben nagyon kevés az akadálymentes, kerekesszékkel is igénybe vehető szálláshely.

Kérjük – ahogy minden évben, idén is – a lakosság segítségét abban, hogy ha segítségre szoruló embert lát az utcán, hívja Menhely Alapítvány Diszpécserszolgálatát (+36 1 338 41 86), vagy ha az indokolt, akkor közvetlenül a mentőket (112), és figyeljünk oda azokra is, akik saját otthonukban lehetnek kiszolgáltatva a télnek!

A téli ellátásra rendelkezésre álló forrásaink borzasztóan szűkösek, évről évre szűkösebbek, ezért minden fillérre szükségünk van. Ha teheti, támogassa szervezetünket adományával. Adományok révén tudjuk biztosítani például az alacsony jövedelmű vagy jövedelem nélküli emberek számára az un. "befogadó csomagot" - ami alapvető higiénés termékeket tartalmaz, vagy ebből vásárolunk plusz élelmiszert. 

Pénzadományát a BMSZKI adománykezelési számlájára tudja átutalni.

Számlaszám: 11784009-15493950-10080003

IBAN: HU25117840091549395010080003

Utaláskor a közlemény rovatba kérjük feltüntetni: téli ellátás. 

Köszönjük!