A hajléktalanság megszüntetésének víziója – konferenciabeszámoló

A FEANTSA 2022. június 2-3-a között, Dublinban tartott konferenciáján a hajléktalanság elleni küzdelem több mint 300 szereplője gyűlt össze. A hajléktalanság megszüntetésének víziója címmel megrendezett esemény Darragh O'Brien, Írország lakásügyi miniszterének védnöksége alatt, az ír Simon Communities civil szervezet együttműködésével került megrendezésre.

A nap egy panelbeszélgetéssel kezdődött, amely a konferencia címét közvetlenül érintve azt a kérdést feszegette, hogy mit is jelent a gyakorlatban a hajléktalanság megszüntetése. A vitában különböző hátterű szakértők, köztük politikai döntéshozók és civil szervezetek képviselői szólaltak fel. A Hajléktalanság Elleni Küzdelem Európai Platformja kulcsfontosságú szerepet játszott a beszélgetésben. A konferencia alkalmat adott arra is, hogy a résztvevők a legégetőbb kérdésekről, többek között az Ukrajnából eredő humanitárius válság hatásairól is beszélgessenek. 

Az Erasmus+ Off the Streets pályázatunk keretében három munkatársunk tudott részt venni az eseményen: Fehér Boróka (BMSZKI Szakmai fejlesztés és módszertani Iroda, FEANTSA képviselő), Lengyel Lea (BMSZKI Gyáli Átmeneti Szállás, esetkezelő szociális munkás) és Balogi Anna (EMMA Egyesület). A konferenciáról, illetve a kétnapos rendezvényhez kapcsolódó intézménylátogatásokról készült beszámoló letölthető innen.

Az Erasmus+ Off the Streets projekt oldalán további beszámolók olvashatóak arról, hogy a többi európai országban milyen jól működő, a hazai hajléktalanellátó szervezetek számára is tanulságokat hordozó ellátási formák, intézményi működések alakultak ki az utcai hajléktalanság felszámolására. 

https://www.bmszki.hu/hu/off-the-streets