20 éve segíti a szenvedélybeteg hajléktalan embereket a Vaspálya Átmeneti Szállás

A WHO megállapítása szerint az alkoholfogyasztás évente 3 millió halálesethez, valamint több millió ember fogyatékosságához és egészségromlásához vezet világszerte.[1] A túlzott mértékű alkoholfogyasztás Magyarországon is sokakat érint: a KSH becslése szerint a felnőtt korú férfi lakosság 10%-a, a nők 1-2%-a nagyivónak számít.[2] Szakértők szerint a helyzet ennél sokkal rosszabb, az alkoholbetegek száma elérheti a 800 ezer főt is.[3] Nem túlzás azt állítani, hogy az alkoholizmus népbetegség.

A túlzott alkoholfogyasztás – az egészségkárosító következményeken túl – jelentős társadalmi és gazdasági veszteségeket okoz az egyének és a társadalom egésze számára is, családok felbomlásához, munkanélküliséghez, és akár hajléktalansághoz is vezethet. Fontos leszögezni ugyanakkor, hogy a hajléktalanság és az alkoholfogyasztás közé semmiképp sem tehetünk egyenlőségjelet! A hajléktalan emberek egyharmada teljesen absztinens, a 2020-ban készült Február 3. felmérésben például a válaszadók 30%-a mondta azt, hogy a kérdezést megelőző egy évben egy korty alkoholt sem ivott.[4]

Kétségtelen azonban, hogy a hajléktalan élethelyzet és az alkoholfogyasztás gyakran jár együtt, úgy is mint ok, és úgy is mint következmény. A hajléktalan emberek ötödét – saját bevallásuk szerint is – szenvedélybetegségük akadályoz meg abban, hogy jobb lakhatási körülmények közé kerüljenek[5], például utcáról szállóra költözzenek, szállóról esetleg albérletbe. S ami ezzel szorosan összefügg: javuljon a fizikai és mentális egészségük, jobban fizető munkához jussanak, minőségibb emberi kapcsolatokat alakíthassanak ki stb. Számukra jelenthet segítséget a BMSZKI Vaspálya utcai átmeneti szállása, ahol komplex rehabilitációs programban vehetnek részt szenvedélybeteg hajléktalan emberek. A 66 ágyas intézmény azokat tudja fogadni, akik felismerték függőségi problémáikat és szembe tudnak nézni velük, motiváltak a változásra, vagy motivációjuk – a szakemberek támogatásával – megteremthető, fenntartható.

A szálló lakói kulturált, biztonságos és támogató környezetbe érkeznek meg. Négy-öt ágyas szobában kapnak elhelyezést, a mellékhelyiségeken és a konyhán osztozniuk kell a lakótársaikkal. A szállásért térítési díjat kell fizetniük (jelenleg 8400 forint havonta). A rehabilitációs program ideje alatt teljes absztinenciát kell vállalniuk, ami az alkohol, a drogok, a nem orvos által felírt gyógyszerek önkéntes elhagyását és az ezektől való teljes tartózkodást jelenti.

Az intézmény rehabilitációs programja tulajdonképpen egy olyan felépülési folyamatban való részvétel támogatása, amely a józanság kialakításáról és megtartásáról szól. A program célja a személyiség változásának elősegítése, a tanult ismeretek begyakorlása, illetve a régi és rossz beidegződések elfelejtése – hiszen egy alkoholbetegeknek nem elég letenni a poharat, hanem gondolkodásában, szokásaiban, életvitelében szükséges változtatnia. Fontos, hogy megismerje a szenvedélybetegségét, és megtanuljon vele együtt élni. A szakmai teamben dolgozik szociális munkás, szociális segítő, addiktológiai konzultáns és pszichológus is, akik személyre szabottan, egyéni és csoportos formában is segítik az ügyfeleket. A közösség támogató erejének nagyon fontos szerepe van a felépülés során, ezért a szállón működő csoportok – pl. művészetterápiás csoport, önismereti csoport, filmklub stb. – mellett az önsegítő közösségek (pl. Anonim Alkoholisták, Gamma Gt, Kék Kereszt) gyűléseinek látogatását is javasolják a program résztvevőinek.

Elmondható, hogy a program résztvevőinek életkilátásai és a hajléktalanságból való kilépési esélyei nagymértékben javulnak, ha alkalmazzák a megtanult eszközöket és rendszeresen látogatják az önsegítő csoportokat.

Annak érdekében, hogy árnyalni tudjuk a hajléktalansággal és a hajléktalan élethelyzetbe kerülő emberekkel kapcsolatos képet, örömmel osztanánk meg tapasztalatainkat a sajtó munkatársaival.

Bővebb információ: Vida Judith társadalmi és sajtókapcsolati referens vida.judith@bmszki.hu, +36-30-649-7813

 


[1] https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/egeszsegugyi_helyzetkep_2019.pdf

[2] https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/elef/te_2019/index.html#dohny…

[3] https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/07/29/zacher_gabor_vs_ksh_-_men…

[4] http://www.menhely.hu/index.php/hajlektalansag/februar-3

[5] http://www.menhely.hu/index.php/hajlektalansag/februar-3