Hatásosnak bizonyultak a járványügyi intézkedéseink

A nemzetközi tapasztalatok szerint, amiket sajnos a magyarországi események is alátámasztanak, a COVID-19 koronavírus a bentlakásos szociális intézményekben nagyon könnyen terjed, és az ott élőkre – életkoruk, egészségi állapotuk miatt – különösen veszélyes.

Örömmel osztjuk meg olvasóinkkal, hogy az új típusú koronavírus eddig még egy munkatársunkat sem fertőzte meg. Ügyfeleink közül néhányan elkapták a fertőzést, de szerencsére súlyos megbetegedés nem történt. Járványügyi intézkedéseink fegyelmezett betartása azt eredményezte, hogy valamennyi eset időben izolálásra került, és egy intézményünkben sem alakult ki csoportos fertőzöttség.

A BMSZKI fenntartójával, a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve folyamatosan zajlik ügyfeleink és munkavállalóink teljes körű (szerológiai és PCR módszerrel történő) tesztelése. A mintavételt az intézmények szociális szakmai stábja készíti elő és a BMSZKI orvos-csapata végzi intézményről intézményre járva. Tapasztalataink szerint a tesztelés – a többi biztonsági intézkedéssel: a zsúfoltság enyhítését célzó lépésekkel, a védőfelszerelések használatával, az egészségügyi rizikószűréssel, az intézmények fokozott takarításával, fertőtlenítésével, az ügyfelek személyi higiénéjének növelésével együtt – jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy megfékezzük a járvány terjedését. 

A BMSZKI és a Fővárosi Önkormányzat álláspontja szerint a hajléktalan-szállásokon koronavírussal fertőzött személy nem tartózkodhat. Ellátásukhoz intézményeinkben nem adottak a feltételek. Azokat az ügyfeleket, akik esetében a fertőzöttség gyanúja felmerül, azonnal elkülönítjük. Azokat pedig, akiknél kimutatható a betegség, a BMSZKI egészségügyi szolgálata az Országos Mentőszolgálat közreműködésével egészségügyi intézménybe szállíttatja. A betegek férőhelyét fenntartjuk és visszavárjuk őket, de kizárólag gyógyultan, 2 negatív koronavírus-teszt eredmény után tudjuk a kórházból elbocsájtott embereket visszavenni intézményeinkbe.

Koronavírus tesztelés az Aszódi Éjjeli Menedékhelyen

Az elmúlt hetek egyik legfőbb hozadéka, hogy a BMSZKI egészségügyi és szociális részlegei között napi szintű, közvetlen együttműködés alakult ki. Köszönjük dr. Papp Magor vezető háziorvosnak előrelátó intézkedéseit, és minden kollégának – a szociális és az egészségügyi munkakörökben egyaránt – fegyelmezett és áldozatkész munkáját!

A kórházi kezelésre szoruló hajléktalan emberek többsége komoly anyagi gondokkal küzd, és nélkülözi azokat az alapvető felszereléseket, amik a kórházi tartózkodáshoz szükségesek. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük ellátásukat, szükség esetén kórházi csomagot biztosítunk ügyfeleink számára (papucs, törölköző, alap higiénés készlet stb.), folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kórházi szociális munkásokkal, és adományokból igyekszünk a felmerülő szükségletekre reagálni. Köszönjük minden egészségügyben dolgozónak az ügyfeleink körében végzett munkáját!

A továbbiakban is mindent megteszünk az intézményeinkben ellátott emberek és munkatársaink egészségének megóvása érdekében!