Látni és láttatni: közösségépítés, ügyfél bevonás és részvétel

Örömmel osztjuk meg a jó hírt, hogy a Tempus Közalapítványhoz benyújtott „Látni és láttatni: nemzetközi tapasztalatok a közösségépítés, ügyfél bevonás és részvétel terén" elnevezésű pályázatunk támogatást nyert.

A 2020 novemberében kezdődő, és 18 hónapig tartó pályázatban négy intézményünk (a Dózsa Átmeneti Szállás, az Alföldi Átmeneti Szállás, a Családok Átmeneti Otthona és a Kőbányai úti Éjjeli Menedékhely és Lábadozó) munkatársai és ügyfelei, – összesen 25 fő – vehetnek részt 3-4 napos nemzetközi tapasztalatcserén, hogy jó gyakorlatokkal ismerkedjenek meg az ügyfélbevonás és a közösségépítés terén. A fogadószervezetek lengyel, cseh, finn és szlovén partnereink, akik nemzetközileg elismert szakértők a közösségépítés, az ügyfél részvétel erősítése és a sorstárssegítés tekintetében. A program egyik fő célja, hogy a hajléktalan ügyfelek kitekintést nyerjenek a  nemzetközi viszonyokra és a fogadószervezet gyakorlata inspiráló hatással legyen rájuk. A program által az empowerment, a tapasztalati szakértelem, a nyitottság és a korábban ismeretlen helyzetekben való helytállás növekedése is feltételezhető. A BMSZKI hosszú távú célja az, hogy minden hajléktalan ember hozzájusson a számára legmegfelelőbb ellátásokhoz, és a szolgáltatások kialakítása során az ő véleményüket, igényeiket is figyelembe vegyék. Emellett célunk a segítők és az ügyfelek közötti partneri viszony erősítése.

A program ötletét az adta, hogy a fenti négy intézményünk munkatársai, név szerint Bakosi Tamás, Garamszegi Vanda, Nagy Zsuzsa és Ekker Éva a Women and Homelessness Erasmus program keretében egy finnországi partnertalálkozón vettek részt tavaly szeptemberben, ahol szakmai workshopokon keresztül tanulmányozhatták a partnerszervezetek munkáját, az ott látott jó gyakorlatokat pedig megismertették saját teamjeikkel. Emellett olyan motiváló hatással volt rájuk a tanulmányút, hogy hazaérkezésük után nem sokkal egy munkacsoportot is életre hívtak, melyben az adománygyűjtéssel, új közösségépítő programok megvalósításával, ügyfelek számára indított műhelyfoglalkozásokkal és kollégák képzésével kezdtek el foglalkozni.

szociális munkások

A járványhelyzetben sajnos minden egyéb szakmai tevékenység háttérbe szorult, de a korábbi hónapokban a kollégák tevékenyen részt vettek a munkacsoport fenntartásában, és klassz kis csoportfoglalkozásokat szerveztek az intézményeikben. Ezen kívül a pályázati anyag összeállításában is segítségünkre voltak.

Ugyan a programban idén nem terveztünk kiutazást, de már az ősz folyamán elkezdjük kialakítani partnereinkkel a részletes munkaprogramokat, hogy a 2021-re tervezett utak zavartalanul kezdődhessenek el.